Венецуела днес е пример за неправилно използване на ресурсите, като страната едновременно е с най-големите залежи на петрол в света и с най-високото ниво на инфлация - над 200%. Не само това, в държавата гражданите се борят, за да си осигурят базови стоки, като храна и медикаменти.

Но това невинаги е било така. Въпреки дълбоката криза, в която се намира латиноамериканската страна в момента, тя още помни годините на подем. След откриването на залежите на черно злато през 20-те години на миналия век, икономиката расте с бързи темпове. Към днешна дата тя е и най-богата на петрол със запаси от 300 милиарда барела.

Апокалипсисът във Венецуела. Как се стигна дотук?

Апокалипсисът във Венецуела. Как се стигна дотук?

Някога страната бе най-богатата в Латинска Америка и една от най-мощните икономики на континента

През 50-те години на XX век Венецуела е и една от най-добре справящите се държави в поствоенните години. Докато редица големи икономики все още се възстановяват от Втората световна война, страната има четвъртият по големина брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в света.

Снимка 318107

Източник: World Economic Forum

Тогава тя е пред Канада, два пъти по-богата е от Чили, четири - от Япония и цели 12 пъти по-богата от икономическото чудо Китай, посочват в своя публикация от Световния икономически форум.

До 1980 година държавата отчита стабилен растеж и две години по-късно тя става най-богатата водеща икономика в Латинска Америка. Властите използват огромния поток от капитал от продажбите на петрол за редица социални програми, включително за здравеопазване, образование, транспорт и за хранителни субсидии. Работещите там са сред най-високо платените в региона.

Кои са държавите с най-висока инфлация в света?

Кои са държавите с най-висока инфлация в света?

По-голямат част са бивши съветски републики и африкански страни

След 1985 година обаче излишъкът от суровината на световния пазар и започналото свободно падане на цените притискат в ъгъла венецуелската икономика, която не може да се справи със зависимостта си от износа на енергийни ресурси.

Днес, Венецуела е една от най-бедните държави в Южна Америка, а от Международния валутен фонд (МВФ) прогнозират, че кризата ще се задълбочи. До 2022 година експертите очакват БВП на глава от населението да бъде едва 12 210 долара.

Това не е изненадващо, като данните на ОПЕК показват, че 95% от износът на страната е зависим от петрола. А от своя страна това означава, че всяко колебаене в цената на суровината дава огромно отражение върху богатството на Венецуела.

МВФ прогнозира 2300% инфлация във Венецуела

Единствената държава в Латинска Америка без растеж и с инфлация 2300%

Доскоро тя бе водеща, а сега не спира да изостава от съседите си