Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър увери американците, че администрацията на Обама прави каквото може, за да накаже виновниците за най-тежката финансова криза след Голямата депресия, предаде Ройтерс.

"Колелата на правосъдието се завъртат", каза Гайтнър на проява в Портланд, където посети и една от тамошните фабрики. "Те не се въртят толкова бързо, колкото биха искали хората, но ние имаме най-добрата система в света, за да сме сигурни, че можем да приложим законите си", заяви Гайтнър.

Той даде да се разбере, че не е толкова лесно да се търси отговорност за катастрофата, предизвикана от рухването на пазара на недвижими имоти и от финансовата криза, защото повечето кризи не са предизвикани от престъпна дейност. "Повечето кризи са предизвикани от смесица на глупост, алчност и безразсъдство, от поемане на рискове и надежди", каза Гайтнър. Той посочи, че няма как тези проблеми да се решават със законови забрани, но може и трябва да се изработват добри правила срещу измамите и злоупотребите, за по-добро предпазване и за да бъдат накарани банките да имат повече капитал като гаранция срещу риска.

Макар срещу някои от най-големите банки от Уолстрийт да са подадени граждански искове във връзка с финансовата криза, никой още не е влязъл в затвора, отбелязва Ройтерс.

На събитието в Портланд Гайтнър отхвърли съобщенията, че искал да стане президент на университета в Дартмут и потвърди, че смята да остане на поста си до януари 2013 г., до края на първия президентски мандат на Барак Обама.