Австрия, която пое от България поста председател на Съвета на Европейския съюз, предприема политически натиск над Европейската централна банка за повишаване на лихвените проценти. По-късно тази седмица министрите на финансите и централните банкери ще проведат среща, на която Виена иска да бъде обсъдено нормализираните на лихвите, предава Reuters.

"Съгласни ли сте, че нормализацията на лихвените проценти само по себе си няма да създаде проблеми във финансовия сектор?" Това е въпросът, който Виена ще зададе на министрите и банкерите по време на срещата, която ще се проведе в петък и събота.

Европейската централна банка вече заяви, че планира да прекрати програмата за количествено улеснение още тази година, след като инфлацията в еврозоната и растежът запазват солидни нива. Марио Драги обаче иска да задържи отрицателните лихви поне за още година.

Без да предлага срок, в който лихвите трябва да бъдат повишени, австрийското председателство подчертава в документа, видян от агенцията, че "в САЩ Фед, която въведе своите мерки в период на финансови трусове, вече започна да увеличава лихвите без това да доведе до икономически проблеми".

Австрия признава, че има рискове, свързани с "рязко" повишаване на лихвите, тъй като задлъжнелите субекти ще изплащат по-трудно дълговете си.

С колко ще поскъпнат кредитите ви при 1% повишение на лихвите?

С колко ще поскъпнат кредитите ви при 1% повишение на лихвите?

Увеличението може и да е по-голямо