Азербайджан и Грузия искат да се възползват от назряването на енергийната криза и да начертаят нов маршрут за снабдяване на Европа с електричество. Плановете за подводен кабел, разположен под Черно море от Грузия до Югоизточна Европа, се обсъждат от няколко години. Сега обаче лидерите от двете страни на Черно море повече от всякога обсъждат идеята.

По време на на посещение в Грузия в края на миналия месец азербайджанският президент Илхам Алиев коментира, че Азербайджан се опитва да изнася електроенергията си на световните пазари и маршрутът минава през Грузия, пише Oilprice.

По думите на унгарския премиер Виктор Орбан проектът е най-важният въпрос по време на посещението в Будапеща на грузинския премиер Иракли Гарибашвили.

"Унгария има силен интерес към проектът за енергийно сътрудничество", коментира Орбан. "Искаме да създаде нова система за доставка на електроенергия от Азербайджан до Унгария през Грузия и Румъния. Това ще ни позволи да заменим голямо количество природен газ, природен газ, който днес използваме за производство на електроенергия в Унгария", заяви той.

И Румъния, и Унгария започнаха да лобират за проекта след началото на войната в Украйна, и на фона на закъснялото осъзнаване на Европа със от зависимостта си от руския газ.

Според Орбан новите източници на доставки ще свалят високите цени на енергията в Европа и ще помогнат на страната му в борбата с инфлацията.

За да получи проектът подкрепа от ЕС, е необходимо участието на поне две държави-членки, коментира унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, като добави, че част от внесената електроенергия ще бъде експортирана към други европейски страни.

Грузинският министър на икономиката Леван Давиташвили предполага, че проектът, който според него е идея на Грузия, ще струва няколко милиарда долара и че скоро ще последва споразумение между четирите страни.

Плановете идват на фона на преговорите на Брюксел за удвояване на вноса на газ от Азербайджан. И Тбилиси се опитва да се възползва от транзитния си потенциал към ЕС по така наречения "Среден коридор".

Проект за подводен кабел обаче виси на масата на преговорите от преди войната

През 2020 г. проучване на Световната банка намери за комерсиална идеята за изграждане на подводен кабел, простиращ се на над 1000 километра между Грузия и Румъния. Така проектът за черноморския подводен кабел все още остава във фаза на проучване. Очаква се пълното внедряване да отнеме три до четири години.

Азербайджан обаче предложи да изнася електроенергия за Европа през т.нар. "Зангезурски коридор", през арменска територия, но е нужно Баку и Ереван да се споразумеят за условията за транспортни връзки.