Въпреки предходните прогнози за леко забавяне на растежа на българската икономика през следващата година, според председателя на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне още.

"Догодина се очаква около 5% ръст на БВП. Ние сме над средното ниво с ръст на БВП за еврозоната и за европейските държави. За нас - наваксващите, този ръст трябва да бъде по-висок", коментира тя в интервю за БНТ.

Стоянова посочва, че основен приоритет за икономиката ни трябва да бъдат индустриите, осигуряващи висока добавена стойност.

"Ако искаме България да настига по доходи европейските държави, важно е ръстът в икономиката да идва от сектори с висока добавена стойност - нови технологии, нови продукти, които имат добра цена. Нискоефективни производства няма как да реализират високи приходи", обяснява тя.

По отношение на увеличението на минималната работна заплата с 50 лева от следващата година Менда Стоянова заяви, че няма как необходимата сума да бъде удържана от нискоефективните производства.

"За пенсии са предвидени над 500 млн. лева. В Бюджет 2018 се предвиждат 400 млн. допълнително за здравеопазване и суми за другите социални услуги - там отново трябва да има реформа. Трябва да има структурна промяна по начина, по който се предоставят тези социални услуги и социални плащания. Там се изсипват много пари, но те не се използват за този, който има нужда. Често се разпиляват", смята Стоянова.

"В проектобюджета за догодина са предвидени 590 млн. повече за сектор Сигурност (армията и полицията). Имаме около 160 млн. за заплати и другото е за техника", допълни депутатът.