Белгия постигна споразумение с френската енергийна компания Engie за удължаване на живота на два ядрени реактора с 10 години, съобщи премиерът на страната, с което се отменя плана за спиране на ядрената енергия през 2025 г. Войната в Украйна промени енергийната стратегия на страната, пише Reuters.

Реакторите Doel 4 и Tihange 3 - най-новият от седемте белгийски реактора - трябваше да бъдат затворени през 2025 г., но ще бъдат рестартирани през ноември 2026 г. и ще продължат да работят 10 години.

"Двата ядрени реактора са от решаващо значение за гарантиране на нашата енергийна сигурност", каза белгийският премиер Александър Де Кро на пресконференция след среща с членовете на кабинета.

Белгия планираше да се откаже напълно от ядрената енергия през 2025 г., но инвазията на Русия в Украйна принуди правителството да преосмисли плановете си да разчита повече на природния газ.

Белгийският оператор на електрическа мрежа предупреди, че Белгия ще се изправи пред значителен недостиг през зимата на 2026 до 2027 г. без ядрената енергия.

Белгия има шест работещи ядрени реактора с общ капацитет от около 5 гигавата, които генерират около половината от електроенергията в страната, показват данните на Световната ядрена асоциация. Doel 3, беше затворен миналата година, а останалите трябваше да затворят през 2025 г.

Дори след продължаване на експлоатацията на Doel 4 и Tihange 3, които имат комбиниран капацитет от 2 GW и влязоха в експлоатация през 1985 г. - Белгия все още ще трябва да запълни потенциална празнина в производството на електроенергия през следващите години.