Бензиностанциите в много части на Китай започнаха да ограничават продажбите на дизел на фона на нарастващите разходи и намаляващите доставки. Шофьори на тежкотоварни автомобили трябва чакат с дни, за да заредят гориво, според публикации в Weibo.

В момента страната е в разгара енергийна криза - недостигът на въглища и природен газ затвори фабрики и остави домакинства без ток, пише BBC.

"Недостигът на дизел засяга най-сериозно транспортния бизнес и доставките, предназначени за пазари извън Китай", коментира Мат Бекинг, който е директор в Economist Intelligence Unit.

Шофьорите на камиони в Китай имат право да зареждат само 100 литра гориво на ден - около 10% от капацитета си, според търговец на тежкотоварни автомобили в провинция Хъбей.

В други части на страната ограничението е още по-големи, като на шофьорите е разрешено да зареждат само до 25 литра.

В някои градове бензиностанциите начисляват на шофьорите допълнителни такси от 47 долара, за да напълнят резервоарите си.

Като цяло цените на петрола достигнаха най-високите си нива от 2014 г. през последните седмици.

Все по-сериозен става недостигът на въглища и природен газ в страни като Китай и Индия. Според прогнози на анализатори на някои места ще се премине към петрол за производство на електроенергия и отопление.

Подобно търсене може да увеличи общото потребление на суров петрол с повече от половин милион барела дневно.