Повечето хотели у нас може и да не отворят това лято, тъй като резервации почти няма и по Черноморието и в зимните ни курорти, показва репортаж на БНТ. Резервациите преди COVID 19 също се отменят.

Собствениците на хотели в страната твърдят, че ще имат минимална печалба от дейността си през следващите месеци и дори трудно ще успеят да покрият разходите си. Причините са няколко. Една от тях е неяснотата колко от чуждестранните туристи, които традиционно почиват на родното Черноморие, ще се завърнат и тази година.

За да изпълнят изискванията за безопасен престой на туристите, хотелиерите трябва да инвестират много средства, които са допълнителен разход за тях, което се явява като още една пречка. Собствениците на 4 и 5 звездни хотели са установили, че е по-добре да не отварят това лято.

Без сешоари, но с маски: Как ще работят хотелите у нас през лятото?

Без сешоари, но с маски: Как ще работят хотелите у нас през лятото?

Дезинфектанти на рецепциите, санитарни комплекти за гостите и хранене само на открити места са само част от изискванията

Хотелите в най-големия курорт у нас Слънчев бряг все още не са отворили. Собствениците се надяват, че сезонът ще стартира през юли и август. Според тях обаче традиционните за курорта английски туристи няма да дойдат.

Някои от собствениците на хотели казват, че по това време вече имат около 60 души гости, а до края на сезона се увеличават до 80-90 души.

"Сега няма да отворя с повече от 20-25 души", казва Веселин Налбантов, собственик на хотел.

Въпреки липсата на туристи, част от заведенията в Слънчев бряг вече работят. Според някои кризата няма да им се отрази сериозно, тъй като работят главно с чужденци от Великобритания, Дания и Швеция.

Планински курорти

В Банско голяма част от хотелите също не работят. Очакват, че с отварянето на границите у нас ще започнат да идват и туристите от съседните държави, Според местните само с посетители от България няма да покрият разходите си.

"Ние работим с групи от Германия, от Англия и Чехия. Две трети от групите се отказаха", заяви Георги Думанов, собственик на хотел.

От бранша настояват за мерки от държавата, с които да бъдат привлечени повече чужденци. Някои предлагат да се облекчи издаването на визи, което би могло да доведе голям поток от руски туристи, не само в Банско.

Очакванията на туристическия сектор са цените тази година да бъдат намалени, въпреки финансовите затруднения на голяма част от хотелите и ресторантите.

Нулев летен туристически сезон прогнозираха туроператори, хотелиери за големите хотели в България по време на конференцията COBIZ 20: Business after the pandemic. Очакванията им са бизнесът да се върне към нормалните си нива едва след средата на следващата година, пише в. "24 часа".

Това лято туристите може би ще се ориентират към друг тип места за почивка.

"Значително са се увеличили търсенията на за ваканционни имоти за дългосрочен наем", казва Борислав Павлов, собственик на компания за управление на имоти "Flat Manager".

Държавата пуска резервационна платформа за хотели и ресторанти без такси за бизнеса

Държавата пуска аналог на Booking за хотели и ресторанти

Инициативата е на веригата "Метро" и частния бизнес, подкрепена от правителството

Стратегии за справяне с кризата

Специалисти от сферата на туризма смятат, че сред възможните печеливши решения за бизнеса са съвременни похвати на продажби като selling, upselling, дигитализиране на офертите и възможност за онлайн резервации в реално време.

Като належащо бе определено и присъствието на всеки бизнес онлайн и възможността за продажби в повече от един канал. Наложителни са и нови бизнес модели като quick commerce, доставка на стока от първа необходимост за срок от 30-60 минути.

Срив от 56% на приходите отчитат хотелите и местата за настаняване у нас за март

Срив от 56% на приходите отчитат хотелите и местата за настаняване у нас за март

Общият брой на нощувките за третия месец на годината е бил с 56,4% по-малко в сравнение с 2019-а