Увереността сред германските компании неочаквано се повиши през март - лъч надежда за най-голямата европейска икономика. Следеният отблизо индекс на института Ifo се покачи до 99,6, надхвърляйки прогнозите от 98,5, предава Bloomberg.

Повишението е първото от седем месеца насам и подсказва, че германската икономика може би най-накрая ще подобри представянето си, след като Бундесбанк почти изгуби надежда за подобрение през това тримесечие.

Проучването показва, че компаниите са по-доволни от настоящата ситуация и са по-оптимистично настроени за следващите шест месец. "Изследването на Ifo е голяма изненада, особено след последния индекс за производството", коментира икономистът в UniCredit Андреас Рийс. В петък данните на IHS Markit показаха, че производството се е свило още повече през март и е достигнало най-ниското ниво от август 2012 година насам.

Според Карстен Бржески, главен икономист в ING Германия, посочва, че солидните местни основни, ниските лихви и слабото евро са в полза на възстановяване на германската икономика.

Германия едва избегна рецесия

Германия едва избегна рецесия

През четвъртото тримесечие най-голямата европейска икономика стагнира