С реформа на пенсионната система Бразилия може да спести до 1,3 трилиона реала (345 милиарда долара) през следващото десетилетие, казва в сряда министърът на икономиката Пауло Гедеш, като целта му е с две трети по-висока от неуспешните усилия на предишното правителство, информира Reuters.

В интервю по време на Световния икономически форум в швейцарския ски курорт Давос, Гедеш подчертава огромния мащаб на пенсионната реформа, която инвеститорите считат за крайъгълен камък на икономическата програма на новия десен президент Жаир Болсонаро.

"Ние разглеждаме числата и те варират от 700 до 800 милиарда реала до 1,3 трилиона, така че това е значителна реформа и ще ни даде важна фискална структурна корекция", казва Гедеш.

"Това ще има силен фискален ефект и ще оправи системата за 15, 20, 30 години", казва той, добавяйки по-късно: "Или това, или ще последваме (пътя на) Гърция."

По-късно в сряда високопоставен представител на икономическото министерство заявява, че правителството очаква пенсионната реформа да получи одобрение от Конгреса до средата на тази година.

От миналата година екипът на Болсонаро проучва как да намали социалните помощи, да повиши минималната пенсионна възраст и да премине към индивидуални спестовни сметки, за да намали огромните разходи за пенсии.

Новото правителство на Бразилия ще спести 270 милиарда долара чрез пенсионна реформа

Новото правителство на Бразилия ще спести 270 милиарда долара чрез пенсионна реформа

Десният президент Болсонаро си поставя амбициозна цел, за да намали сериозния фискален дефицит

Инвеститорите приветстваха обещанията на Болсонаро да отвори затворената икономика на Бразилия, да намали и опрости данъците и да приватизира държавните компании. Бразилските облигации, борсовият пазар и валутата, реалният отбелязват особено силна година, заради очакванията, че Болсонаро може да прокара амбициозния план за реформа на пенсиите чрез Конгреса.

Болсаноро използва речта си в Давос, за да привлече големия бизнес, казвайки на изпълнителните директори и елита, че неговото правителство ще направи страната една от 50-те най-добри за правене на бизнес.

Анализаторите в Morgan Stanley препоръчаха в сряда на клиентите да купуват бразилския реал, който според тях може да се повиши до 3.60 за долар през следващите седмици след повишението от 3.80 за долар във вторник.

Проучване на клиентите на Citi показа, че Бразилия е най-популярна за инвеститорите сред латиноамериканските валути и облигации.

Предшественикът на Болсонаро, Мишел Темер, също предложи промени в системата за социално осигуряване, първоначално целящи икономии за 800 милиарда реала в рамките на 10 години, преди законодателите да занижат това до 480 милиарда реала. Впоследствие предложението беше отхвърлено, заради скандали в правителството на Темер.

Гедеш също така потвърждава, че новото правителство на Бразилия обмисля "брутално" намаление на корпоративния данък до 15% от сегашните 34%, за да повиши конкурентоспособността. Той казва, че новият данък върху дивидентите първоначално ще компенсира загубените данъчни приходи.

По време на четиригодишния мандат на Болсонаро, Гедеш заяви, че правителството има за цел да намали общата данъчна тежест на Бразилия до 30% от брутния вътрешен продукт, от 36% в момента.