Влиянието на договора на България с "Газпром" върху цената на природния газ у нас е около 3 %, заяви бившият министър на икономиката и енергетиката и председател на икономическата комисия в Народното събрание Румен Овчаров. Това е далеч от поисканото от "Булгаргаз холдинг" 35-процентно увеличение на цената на природния газ, добави той.

Според Овчаров задържането на ниската цена облагодетелства големите потребители на газ, като "Кремиковци". Заради цената, предприятията са излезли на печалба с 20 млн. лв., които "Булгаргаз" е платил авансово на руската газова компания.

Твърденията на ДСБ, че договорите с Газпром трябва да бъдат предоговорени са неверни, заяви Румен Овчаров. По думите му Булгаргаз иска по-високи цени, за да компенсира изкуственото задържане на цените на природния газ, защото не може да плаща задълженията си към Газпром.

"Защото там се плаща предварително, а не както нашите Топлофикации за свикнали да плащат - ненавреме и не напълно", заяви в НТВ бившият икономически министър, цитиран от news.bg.

На въпрос дали има ли изход от омагьосания кръг, в който Булгаргаз не може да плаща на Газпром, защото топлофикациите не са си платили задълженията, а те от своя страна не са ги платили, защото потребителите не плащат сметките си са парно, Овчаров отговори:

„Има изходи и не е толкова сложно. Но когато започнем да говорим за енергетика трябва да се освободим от елементарния популизъм. Не може да се смесва непрекъснато държавното, личното и политическото. Когато бъркаме личното с политиката или бизнеса, се получава така.

Има бизнес-правила. Енергетиката е бизнес, тя е изключително важен бизнес, защото касае хиляди хора. Законът е предвидил необходимите мерки - ДКЕВР може да отнема лицензи на дружества, които не изпълняват задълженията си", заяви бившият министър на икономиката и енергетиката.

Относно „Топлофикация"-София Овчаров заяви, че тя дължи 230 млн., които обаче са разсрочени и са останали 50 млн. неразсрочени. Той подчерта, че преди около 2 години е имало сериозна PR-кампания в ущърб на дружеството, заради която дружеството е загубило доверието на своите клиенти. Овчаров заяви, че положението в „Топлофикация"-София не бива да се сравнява с това в другите топлофикации.

Със създаването на Българския енергиен холдинг (БЕХ) ще се постигне по-висока ефективност и качество на енергийните услуги, както и ще се оптимизират разходите. Идеята е БЕХ да се подчини изцяло на бизнес логиката и да се прекрати политическото влияние върху енергийния сектор в България, допълни Овчаров.