Европейският съюз е почти толкова лош, колкото е Китай, но е по-малък. Това заяви в интервю за Bloomberg в четвъртък американският президент Доналд Тръмп.

Това изказване постави под съмнение постигнатото споразумение с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, което имаше за цел да избегне задълбочаването на търговския конфликт между Вашингтон и Брюксел.

В интервюто Тръмп направи паралел между представянето на еврото и на китайския юан. Трябва да се отбележи, че президентът многократно е обвинявал Пекин в манипулиране на валутния курс с цел стимулиране на китайския износ.

"Ние се състезаваме не само срещу юана, но и срещу еврото. А те (бел.ред.: валутите) продължават да падат, да падат и да падат", каза държавният глава.

Доналд Тръмп атакува германския канцлер Ангела Меркел заради това, че най-голямата европейска икономика продължава да разчита на енергийните доставки от Русия.

"Казах й, че смятам за нелепо това да бъдеш защитаван от НАТО от дадена държава и да даваш цяло състояние на същата тази страна", коментира още той.

Доналд Тръмп отхвърли и твърденията от страна на ЕС, че митата върху вноса на европейки автомобили ще бъдат премахнати. В допълнение заяви, че Щатите ще излязат от Световната търговска организация.

"Бих казал, че СТО е една от най-лошите търговски сделки, правени някога", посочи държавният глава.

По отношение на възможността за премахването на тарифите върху вноса на автомобили, президентът коментира, че подобно предложение не е "достатъчно добро". "Техните потребителски навици са свързани с това да купуват техните коли, не нашите коли", каза той.

"Европейският съюз не пуска нашите земеделски продукти. Те са поставили стена. Това дори не са мита, а е стена", допълни Тръмп.

Американският президент обаче все пак даде сигнал,че има възможност за постигане на консенсус с Брюксел, като по неговите думи и САЩ, и ЕС са готови да преговарят. "Те умират да направят сделка", твърди Тръмп.