През новия програмен период на ЕС  2014 - 2020 г.  България ще има възможност да усвои 16,5 милиарда лева от европейските фондове, съобщи министърът по управление на средствата от еврофондовете Томислав Дончев, цитиран от Lev.bg

До средата на 2013 година страната  трябва да е готова с партньорския договор и текстовете на оперативните програми, за да е ясно за какво ще се изразходва този финансов ресурс, обясни Дончев.

По време на конференция, посветена на подготовката на България за новия програмен период, минстърът каза още:

"България вече е стартирала подготовката  за следващия програмен период, ползвайки всички научени уроци, които имаме  от последните пет години. Уроци, свързани с успехи, няма защо да крием, и уроци, свързани с грешки. Де факто подготовката на България ще тече на няколко пласта. Първият пласт е самият дебат, който тече на европейско ниво. На второ място това е подготовката на стратегическия документи България 2020, който да очертае най-стратегическите приоритетни цели на макрониво, който да действа като конституция по отношение на всички останали опити, свързани с планирането, който да очертае най-важните цели на страната. Цели, които да водят политиките ни за развитие през следващото десетилетие".