Глобалната икономика е заплашена от втора рецесия през това десетилетие, нещо, което не се е случвало от повече от 80 години. Това предупреждение отправи Световната банка, която понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж, пише CNN.

Прогнозата гласи, че световната икономика ще нарасне с едва 1,7% през тази година, удряйки развиващите се страни, които вече бяха силно засегнати от пандемията и нарастващите лихвени проценти. Тя предвижда ръстът да се върне до 2,7% през 2024 г. 

Световната банка прогнозира забавяне на растежа на брутния вътрешно продукт на България от 3,1% през 2022 г. до 1,7% през 2023 г.

По-високата инфлация, агресивната политика на централните банки, влошаващите се финансови условия и вълните инвазията на Русия в Украйна спъват растежа.

Още "негативни шокове" в бъдеще, като от по-висока инфлация и дори по-строга парична политика и повишаване на геополитическото напрежение, може да предизвикат условия на рецесия, според Световната банка.

Глобалната икономика се сви с 3,2% по време на рецесията през пандемията през 2020 г., но после се възстанови през 2021 г. За последен път светът е преживял две рецесии през едно и също десетилетие през 30-те години на миналия век.

Според прогнозите икономиката на САЩ ще нарасне само с 0,5% през 2023 г. за еврозоната не се очаква ръст.

Очаква се ръстът в Китай да се повиши през 2023 г. след премахването на ограниченията за Covid-19, като достигне 4,3%. Прогноза обаче е намаляла в сравнение с преди шест месеца, заради продължаващото колебание на пазара на недвижими имоти в страната, по-слабото търсене от други страни и продължаващите прекъсвания вследствие на пандемията.

Всичко това ще ще навреди и на по-бедните страни, които вече усещат ефектите от несигурния икономически климат, по-ниските бизнес инвестиции и повишаващите се лихвени проценти.

До края на 2024 г. икономическото производство в нововъзникващите пазари и развиващите се икономики ще бъде с около 6% под нивата, които бяха набелязани преди пандемията, според Световната банка. Ръстът на доходите също ще се забави, в сравнение със средния ръст през десетилетието преди пандемията, което ще отвори още пропастта между различните слоеве на населението.