Докато правителствата извън Азия и Африка все по-бързо загърбват замърсяващите природата въглища, природният газ се откроява ясно като икономичната и чиста алтернатива за генериране на електроенергия. Но той ще се задържи като водещ източник и в бъдеще, смята Джейсън Рауъл от анализаторската компания Black & Veatch.

Неговата прогноза е, че природният газ ще бъде енергиен лидер през следващите поне три десетилетия, докато правителствата по света не започнат да се обръщат към алтернативи с нулеви емисии. През този период газовите компании ще са основни играчи в отрасъл, а техният растеж ще е подпомогнат от относително ниските цени на суровината.

Русия за първи път печели повече от износ на злато, отколкото на газ

Русия за първи път печели повече от износ на злато, отколкото на газ

Най-голям купувач е Великобритания - около 29 тона от скъпоценния метал

От своя страна, производителите на мощности вече имплементират нови дизайни, като съвременните газови турбинни генератори вече могат да доставят мощност от 400 MW само в рамките на 10 мин. след включването си и да достигнат пикови нива на производство на електроенергия в рамките на час, при това по високоефективен начин.

Така те се превръщат в надежден източник на електроенергия, който допълва възобновяемите източници и компенсира за някои от техните недостатъци. Основният сред тях е ненадеждността по отношение на производството, например когато времето е облачно (в случая на соларните панели) или когато няма достатъчно вятър (при вятърните турбини).

Същевременно прогнозите на много анализатори са, че въпреки ръста на търсенето, цената на природния газ ще се задържи ниска в рамките на следващите десетилетия. През последните години тя е между 2 и3 долара за милион британски термални единици.

Сривът на петрола: вреда или възможност

Сривът на петрола: вреда или възможност

Ценовата динамика на суровината няма да се отрази еднозначно на организациите и потребителите по света

Благодарение на природния газ, САЩ вече успяха да понижат въглеродните си емисии, които през миналата година възлизат на 140 млн. тона, сочат данните на Международната агенция по енергетиката. Освен газа, за това спомагат и инсталираните възобновяеми мощности.

Централите на газ обаче имат и други предимства. Те могат да се използват за изключително дълги периоди от време, като много от вече съществуващите такива могат да останат в употреба и след 2050 г. Освен това е относително лесно те да започнат да използват водород, което ще ги направи още по-екологични, тъй като единственият "отпаден" продукт е вода.

И докато повечето от съвременните турбини могат да се използват с микс с до 50% водород, производителите вече предлагат и такива, които в бъдеще ще могат да се захранват изцяло от елемента, посочва Рауъл.