Приходите на Русия от износ на злато за първи път от 1994 г. надвишават приходите от продажби на газ в чужбина, сочат статистическите данни на Централната банка и Федералната митническа служба. Това се дължи на рязък спад в глобалното търсене на газ и увеличаване на търсенето на благородни метали .

През април и май приходите на Газпром от износ на природен газ възлизат на 2,4 милиарда долара. От тях общите приходи от продажбата на целия руски газ, включително доставки от руските нефтени и газови компании през май 2020 г., възлизат на 966 милиона долара, пише vesti.ru.

Водещи по размер са приходите от продажби на суров петрол. Продажбата на руски нефт през май донесе приходи на страната в размер на 3,6 милиарда долара.

В същото време през периода април - май 65,4 тона злато на стойност 3,6 милиарда долара бяха продадени от Русия в чужбина. Само през април страната е изнесла 41,8 тона злато за 2,2 милиарда долара, според Федералната митническа служба. Показателят се оказа 14 пъти по-висок, отколкото през април миналата година, и четири пъти по-висок, отколкото през март тази година.

Според последните достъпни данни на Министерството на финансите, това е по-голямата част от добиваното злато в Русия - производството на ценния метал през януари - април възлиза на 81,27 тона (78,29 тона през януари-април 2019 г.).

93% от износа на злато от Русия е бил за Великобритания

93% от износа на злато от Русия е бил за Великобритания

Страната е голям купувач и на петрол, платина и сребро през 2019

Превишението на приходите от продажбата на злато спрямо природния газ се случи за първи път, каза за агенция РБК Максим Худалов, ръководител на групата за оценка на риска за устойчиво развитие на Агенцията за аналитичен кредитен рейтинг (ACRA).

Всичко е заради спада в търсенето на природен газ. Доставките синьо гориво на основните пазари - за Европа и Турция, намаляват. Газопроводът "Син поток", прокаран от Русия през Черно море до Турция, бездейства от средата на май, предаде Ройтерс. И вторият газопровод към Турция през Черно море работи наполовина - само за Турция, но турските компании дължат на Газпром около 2 милиарда долара.

Основната страна купувач на руско злато през април беше Великобритания - 29,6 тона за 1,6 милиарда долара. Почти 7,1 тона злато на стойност 383 милиона долара бяха изпратени в Швейцария. Още 5 тона злато на стойност 277 милиона долара са доставени в Турция.

Европа има такъв излишък на газ, че и свиване на доставките няма да вдигне цените

Европа има такъв излишък на газ, че и свиване на доставките няма да вдигне цените

И това е лоша новина за лидерите по износ Русия и Норвегия

В самата Русия търсенето на злато намалява. Банката на Русия, която през последните години е най-големият купувач на злато в страната, спря покупките от април. Бижутерийната индустрия намалява покупките на злато поради кризата с пандемията от коронавирус. Руските банки намаляват златните си резерви от края на миналата година.

Някои банки в чужбина изпитаха проблеми с физическото доставяне на злато поради ограниченията за въздушния транспорт, но скоро беше създадена специална самолетна услуга за транспортиране на благородни метали.

Като цяло износът на злато от Русия се увеличи през януари - април до 71,9 тона за 3,8 милиарда долара, което е 7,9 пъти по-вече от същия период на 2019 година.

Но златните резерви на страната не намаляват. От 2014 г. Банката на Русия е закупила 40,3 милиона унции злато и е увеличила обема на златния си запас повече от два пъти. В началото на март делът на златото в резервите на банката достигна 21%, или почти 120 милиарда долара.