Търсенето на мед ще се изстреля заради пандемията от коронавирус, включително и заради разходните политики на правителствата по света, които драстично увеличават търсенето на медта, прогнозира директорът за климата и ресурсите в Eurasia Group Хенинг Глойщайн, предаде CNBC.

Сред отраслите, които са най-големи потребители на метала, е производството на електроника и компютри, а с оставането вкъщи и ускорената дигитализация на колкото се може повече процеси търсенето за такива се повиши. "Мащабните "зелени" и дигитални програми, особено в Азия и Европа, ще създадат условия за бум на търсенето на мед - електромобилите, 5G мрежите и производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници изискват огромни количества от червения метал", каза той.

България като производител на мед може да се превърне в голям печеливш от пандемията

България като производител на мед може да се превърне в голям печеливш от пандемията

Ние вече сме вторият най-голям износител на метала в света, а търсенето му само ще расте, посочва експертът

До края на десетилетието зелените политики ще доведат до ръст на търсенето на мед с 2,5%, като потреблението ще клони около 30 млн. тона до 2030 г. Според експерта нарастването на пазарния дял на електромобилите ще се превърне в най-значителния двигател на този растеж.

"В момента електромобилната индустрия формира само 1% от търсенето на мед", пише той. "Към 2030 г. много анализатори очакват то да достигне 10%. Медта е в сърцето и на всички останали индустрии, които в момента се промотират."

След като в самото начало на извънредните положения през март цената на метала се понижи на борсите, до вторник тя нарасна с 0,5% до 5909 долара за метричен тон на Лондонската метална борса, което е близо до петмесечния ѝ връх от 5928 долара за тон. Все пак тази цена се очаква да спадне отново до края на годината обаче, тъй като икономиките по света са в криза. Но догодина прогнозата на експерта е търсенето да нарасне с 4%.

На малко по-различна позиция са от Bank of America, които коригираха прогнозата си по-рано този месец в посока нагоре. Вече според тях металът ще поскъпне с 5,4% през 2020 г. и стойността му ще достигне 5621 долара за тон. През 2021 г. те очакват медта да продължи поскъпването си и да стигне 6250 долара за тон.

Сходно мнение изтъкват и от Morgan Stanley, които очакват търсенето на медта да се покачи заради мерките по света и свиването на предлагането по-рано.

Медта поевтиня с 12%

Медта поевтиня с 12%

Коронавирусът създава притеснения

Както и при петрола, най-големият вносител на мед на света е Китай, като през миналата година потреблението ѝ е било 13 млн. тона. "Това ще ѝ даде възможност да оказва политически натиск върху медните мини по света", прогнозира Глойщайн.

Според него това ще се наблюдава в Чили, който е най-големият износител на мед глобално. Страната е част от китайската инициатива "Пътят на коприната". "Износът на мед към Китай вече формира около една трета от общия износ на Чили", каза Глойщайн. "Нарастването на продажбите ще увеличат зависимостта от Пекин." Същото ще се случи и с Перу.