Много добре знаем, че при нови търговски преговори със САЩ, ние ще преговаряме под натиск и едностранните действия на Вашингтон пречат за постигането на адекватно споразумение. Ако Щатите предприемат нови мерки срещу европейския внос, ние ще отговорим със същото. И все пак гласовете против нови преговори между двете страни биха работили за запазване на напрежението между Европейския съюз и САЩ.

Това заяви еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом пред Европейския парламент по време на изслушване в Страсбург днес. Тя представи предложението на Европейската комисия (ЕК) за започването на нови преговори между ЕС и Щатите по отношение на търговията.

Припомняме, че през лятото на миналата година председателят на ЕК Жан Клод-Юнкер проведе среща с американския президент Доналд Тръмп по този въпрос на фона на риска от налагането на тарифи върху импорта на европейски автомобили на пазара в САЩ.

"Съгласихме се да работим заедно за постигане на нулеви митнически тарифи, нулеви немитнически бариери и на нулеви субсидии за промишлените стоки", коментира след разговорите тогава американският държавен глава.

ЕС предложи на Тръмп съюз срещу Китай, ако не налага мита на блока

ЕС предложи на Тръмп съюз срещу Китай, ако не налага мита на блока

ЕС е "дълбоко обиден" от факта, че САЩ определи вноса от блока като риск за националната сигурност

"Съвместното споразумение между Жан-Клод Юнкер и Доналд Тръмп от миналата година очерта положителна тенденция с най-важния търговски партньор на Европейския съюз. През миналата седмица направихме оценка с ресорната работната група и очертахме насоките за стартиране на нови преговори. Това включва премахването на митата на промишлените продукти", заяви Малмстрьом днес в ЕП.

По нейните думи въпреки че и към сегашния момент митата са ниски, може да бъде постигнато допълнително намаляване. Еврокомисарят допълни, че премахването на тарифите върху промишлените стоки би довело до засилване на конкурентоспособността на компаниите и от двете страни.

"Промените биха дали отражение върху стокообмен на стойност от 26 милиарда долара", акцентира още Малмстрьом и допълни:

"Повишените мита да бъдат сведени до нулеви ставки е по-добре, отколкото да бъдат въведени допълнителни мита за автомобилите и автомобилните части.".

Световна рецесия и €7 милиарда загуби: Ще въведе ли Тръмп мита върху автомобилите?

Световна рецесия и €7 милиарда загуби: Ще въведе ли Тръмп мита върху автомобилите?

Държавният глава на САЩ има 90 дни, за да вземе решение

От групата на ЕНП заявиха, че преди да бъдат започнати нови търговски преговори с Щатите е необходимо Брюксел да проучи всички възможности за постигането на максимални ползи за ЕС. По думите на техния представител не е необходимо да бъдат "изостряни допълнително търговските отношения с Щатите".

Според ЕКР подобни преговори биха били в полза за европейските потребители особено що се отнася до промишлените стоки и в частност на вноса на конфекция и обувки. От групата обаче настояват в разговорите да бъде включен въпросът за тарифите върху вноса на алуминий и стомана.

Срещу нови преговори с Вашингтон се обявиха от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, като те заявиха, че "няма да преговарят с пистолет, опрян в тила и в условията на заплаха".

Те подчертаха, че митата върху вноса на алуминий и стомана са все още в действие, както и че ЕС е увеличил значително вноса на соеви кълнове и природен газ от Щатите, а отстъпки от страна на американската администрация "все още липсват".

ЕК: Ще отговорим бързо на Щатите, ако въведат мита върху вноса на автомобили от ЕС

ЕК: Ще отговорим бързо на Щатите, ако въведат мита върху вноса на автомобили от ЕС

Това обяви говорителят на Комисията Маргаритис Схинас