2018 се оказа още една "златна година" за природния газ, след като търсенето му отчете 4,6% ръст или най-бързия растеж от 2010 година насам, според данните на Международната агенция по енергетика (МАЕ). И нещо повече - синьото гориво е допринесло за 45% от ръста на търсенето в целия енергиен сектор през изминалите 12 месеца.

Не е изненадващо, че Китай и САЩ са лидерите, допринесли в най-голяма степен за този ръст. Търсенето на природен газ в двете държави продължава да расте с бързи темпове.

Тенденцията на подобни ръстове на пазара може би няма да се запази в следващите години, като от МАЕ очакват до 2024 година той да бъде в рамките на 1,6% на годишна база.

"Малко вероятно е силният растеж през 2018 година да се запази като норма в бъдеще заради забавянето на икономическия растеж", посочват от агенцията, като към това допълват още няколко фактора.

Въпреки очакванията, че търсенето в Китай ще се забави, то в Щатите, благодарение на евтиното синьо гориво и изгодния шистов петрол прогнозите са растежът да продължи, пише сайтът OilPrices.

Увеличението на добива в Щатите, както и в глобален мащаб ще стимулират търсенето в следващите години. За това ще помогне и интересът към втечнения природен газ (LNG).

От МЕА очакват Щатите да изпреварят лидерите Катар и Австралия като най-големият износител на LNG до 2024 година. От друга страна се очаква Китай да се превърне в най-големият вносител на такъв.

В момента пазарът на втечнен природен газ е изправен пред свръхпредлагане, но се очаква тенденцията да се обърне и налице да бъде дефицит през следващата година.