Изглежда хубавото времето - нито прекалено горещо, нито твърде студено през тази и следващата година, може да спре задаващата се огромна енергийна криза в Европа през следващите месеци.

През лятото нивата на реките са основният фактор, който трябва да се наблюдава. Ниските нива на река Маас във Франция могат да доведат до ограничаване на производството на електроенергия в най-голямата атомна електроцентрала в страната. Съоръжението използва вода от реката за охлаждане на реакторите.

Ключов фактор в Германия Рейн. Част от енергийния план на страната е да се върне към работа с електроцентрали, работещи с въглища, въпреки че водеха доста агресивна политика за спирането на работата на съоръжения от този тип през миналата година. Горивото за тези заводи се превозва в плавателни съдове по Рейн.

Може ли Азербайджан да помогне за решаването на газовата криза в Европа?

Може ли Азербайджан да помогне за решаването на газовата криза в Европа?

Страната ще пусне в експлоатация още газови находища, за да отговори на търсенето

В момента реката е на много ниско ниво в сравнение с нормалното за това време на годината. Ключовата точка в град Кауб в момента е на 117 сантиметра, доста под 150 сантиметра, при които се задейства предупреждение за "ниско ниво на водата". Спад под 80 сантиметра сериозно ограничава трафика.

Зимните месеци обаче идват и изглежда, че ключовият фактор ще е времето. В момента запасите от газ в Европа всъщност на средни нива за това време на годината.

Проблемът е изключителната несигурност относно бъдещите доставки на газ. Ако в Европа има мека зима, каквато имаше тази година и през 2018 и 2019 г., проблемите може да се овладеят. Въпреки това, по-сериозни студове, какъвто настъпиха през 2017 и 2020 г., би довел до катастрофа за икономиката на региона.