Германия ще финансира 62 водородни проекта в стремежа си да стане световен лидер в областта на водородните технологии. Това заявиха от министерствата на икономиката и транспорта, прeдава Oilprice.

Финансирането на проектите идва от държавата и ще е в размер на 8 милиарда евро. Целта е намаляване на емисиите в секторите на транспорта, производството на стомана и химикалите.

По думите на министъра на икономиката Петер Алтмайер Германия иска да стане световен лидер във водородните технологии. Според него инвестиция е първа стъпка към превръщането на германската икономика във въглеродно неутрална.

Чрез използването на водородните технологии Германия може да спести няколко милиона тона емисии на въглероден диоксид годишно само от стоманодобивната и химическата промишленост, коментира Алтмайер.

Министерството на енергетиката ще следи 50 от проектите. Министерството на транспорта ще финансира останалите 12 проекта в транспортния сектор. Те ще включват разработването и производството на системи и превозни средства с горивни клетки - леки автомобили, тежкотоварни, както и общински превозни средства.

През февруари министърът на икономиката разпространи първия проект на национална водородна стратегия. Според проекта най-малко 20% от водорода в Германия трябва да се произвежда от възобновяеми енергийни източници до 2030 г. - или така наречения зелен водород.

Екологичният водород е разглеждан от Берлин като ключов елемент във веригата от възобновяеми енергийни източници и крайните потребители, защото позволява лесно складиране и пренос на енергия, генерирана от слънцето и вятъра.

Около 95% от пътния трафик все още зависи от изкопаемите горива, така че Германия се нуждае от мобилност, която лежи на основата на възобновяеми енергийни източници, смятат експерти.

Стремежът на Германия е към 2030 г. да има производствен капацитет за водород от 5 гигавата, като го увеличи до 10 гигавата най-късно до 2040 г. Берлин се надява за изнася технология и ноу-хау за производство на "зелен" водород в други страни.