Германия планира да разчита повече на въглищни централи, за има достатъчно енергия в най-голямата европейска икономика, след като Русия намали потоците на природен газ.

Министъра на икономиката Робърт Хабек обяви пакет от допълнителни мерки вчера. Той ще включва стимули за намаляване на потреблението от индустрията. Правителството също така ще предложи допълнителни кредитни линии от държавния кредитор KfW, предава Bloomberg.

Погледът към замърсяващите изкопаеми горива като алтернатива за производство на енергия е поредният знак, как борбата с измененията в климата в Европа отстъпва на заден план. Вече по-важно е правителствата да гарантират, че ще има достатъчно енергия за предстоящото по-високо търсенето през зимата.

"Сигурността на доставките в момента е гарантирана. Но ситуацията е сериозна", заяви Хабек в изявление по имейл. "Потреблението на газ трябва да се намали още повече и трябва да имаме повече газ в съоръженията за съхранение, в противен случай нещата наистина ще станах сложни през зимата.

Най-големите потребители на енергия в Европа, като Германия и Италия, започнаха да получават по-малко доставки на руски газ миналата седмица, което поражда опасения относно недостига на гориво за промишленото производство и битовите нагреватели. Потоците през газопровода "Северен поток", който е и основният коридор на Русия към Европа, бяха намалени с 60%- компании, включително Uniper SE, заявиха, че получават по-малко газ, отколкото е договорено с руския доставчик.

Според Европейската комисия Русия използва енергийните доставки за "шантаж". Ходът на Русия доведе до покачване на цените с над 50% през седмицата, на фона на високата инфлация на континента. От началото на войната в Украйна Германия се готви за съкращаване на доставките и използва всички налични ресурси, за да запълни възможната празнина в доставките. Изглежда обаче не се работи достатъчно в тази посока.

"Северен поток 1" може да бъде спрян (временно) заради проблеми с турбините

"Северен поток 1" може да бъде спрян (временно) заради проблеми с турбините

Вече са намелени доставките за Германия и Италия

Германия зависи от руския газ за 35% от нуждите си и се опитва да избегне шок в доставките.

Още когато Русия прекъсна потоците през "Северен поток 1" миналата седмица, купувачите на газ от ЕС започнаха да използват газ от този на съхранение, за да запълнят липсващите потоци.

Нивата за съхранение на газ в Германия се увеличиха до общо 56,7%, съобщи Федералната мрежова агенция на своя уебсайт, но все още са под средното ниво за това време на годината.

Заемът на KfW ще бъде обезпечен с гаранция от правителството. Германия вече поиска оператора Trading Hub Europe да закупи втечнен газ за съхранение през март. Компанията се финансира от мрежови такси, плащани от потребителите на газ в Германия.

Германският концерн E.ON не мисли да се оттегли от "Северен поток 1"

Германският концерн E.ON не мисли да се оттегли от "Северен поток 1"

E.ON ще изпълнява правата си по отношение на газопровода

"Германия ще бъде изправена пред огромен недостиг на газ това лято, който ще се увеличи през следващата зима", каза Кристоф Меркел, управляващ директор на консултантската компания Merkel Energy.