Германският бизнес е инвестирал 130 милиона евро в България през 2017 година, като стокообменът между двете страни бележи рекордно увеличение. Това е станало ясно по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара.

"Отбелязахме рекорден стокообмен през миналата година, който възлиза на 7, 295 милиарда евро и ръст от 10%. Сигурен съм, обаче че можем да постигнем и още по-добри резултати", смята Караниколов.

Сред обсъжданите въпроси по време на срещата са били административната тежест, недостига на кадри за бизнеса и промените, настъпващи с развитието на технологиите.

По думите на ресорния министър ще бъдат направени усилия за намаляване на регулаторните режими за частния сектор. Целта е те да бъдат сведени до минимално изискуемите от европейското законодателство.

Стокообменът между България и Германия достига рекордните €6.66 милиарда

Никога България и Германия не са търгували толкова помежду си, колкото сега

Стокообменът между двете страни достига рекордни нива

Проблемът с липсата на кадри обаче остава сред основните за бизнеса у нас. От камарата посочват, че за първа година в тяхната анкета за бизнес климата в страната именно той се посочва на първо място.

Емил Караниколов твърди, че в тази посока се работи усилено, като сред мерките са облекчаване на режима за внос на работници от трети държави, като Армения, Украйна и Молдова.

По думите му стимулирането на дуалната форма на обучение и на преквалификацията на кадри, както и по-широка информационна кампания за ползите от тези обучения ще доведат до създаването на необходимите за бизнеса висококвалифицирани специалисти.

"Обмисляме в Индустриалните зони да бъдат изградени центрове за преквалификация и образование, спрямо нуждите на бизнеса", казва още той.