Германската икономика се охлажда, но няма рецесия на хоризонта, казва икономистът от Ifo Клаус Уолрбе, след като месечното проучване на института показа, че бизнес климатът в най-голямата икономика на Европа се влошава. Уолрбе казва, че несигурността отново се е увеличила и предстоящото напускане на Великобритания от Европейския съюз е начело в дневния ред.

Карстен Бржески, главен икономист в ING, посочва, че индексът на Ifo в Германия се е понижил до най-ниското си ниво за повече от две години, след като тя приключи годината на 101 пункта - спад от 102 през ноември.

Индексът на бизнес климата на ifo е високо ценен като ранен показател за икономическото развитие.

"Както очакванията, така и текущата оценката са спаднали през декември."

"В краткосрочен план днешният индекс на Ifo показва, че рискът от немислимото - техническа рецесия (две последователни тримесечия с отрицателен растеж) - се е увеличил. Досега доказателства за непосредствено възобновяване на промишленото производство през последното тримесечие все още са трудни за намиране. Само частното и публичното потребление са сигурни залози като двигатели на растежа. "

"Ако погледнем отвъд четвъртото тримесечие, обаче, има надежда за германската икономика. Силният пазар на труда и по-високите заплати трябва да подкрепят потреблението, намаляването на напрежение при глобалните търговски отношения и слабото евро, трябва да подкрепят износа, а ниските лихвени проценти, високото използване на наличния капацитет и силният растеж на кредитите са добър знак за частните инвестиции.

"Рекордно високият фискален излишък, съчетан с необходимостта от инфраструктурни инвестиции, се очаква да е добър фискален стимул за икономиката. В светлината на скорошната смяна на изгледа към по-голяма негативност, стана значително по-лесно да останем умерено оптимистични. "

"Приключва бурна година за германската икономика и немската политика. Икономиката се движи като на въртележка с рискове, породени от външни събития, силни основи и вътрешни структурни проблеми. Засега силните вътрешни основи, слабото евро и някои (временни) облекчения от възможни външни шокови фактори, като Brexit и търговията, сигнализират за възможно възстановяването на германската икономика, влизаща в 2019 г. "