Икономиката на Индия забави скорост. Ръстът на брутния вътрешен продукт на страната се забави до 7,1 процента през трите месеца до края на септември - далеч от постигнатите 8,2 процента през предходното тримесечие, съобщава CNN, позовавайки се на официални данни.

Забавянето е по-рязко от очакваното от анализаторите. Но дори и с този по-бавен темп, Индия все пак изпреварва Китай - която нарасна с 6,5 процента през същия период - и се нарежда на челна позиция като най-бързорастящата голяма икономика в света.

Представянето на Индия в икономически план се следи внимателно заради предстоящите през следващата година общи избори. Премиерът Нарендра Моди спечели вота през 2014 г. с обещанията за ръст на икономиката и милиони нови работни места.

"Икономиката би следвало да продължи да расте с бързи темпове през следващите месеци благодарение на хлабавата фискална политики", смята Шилан Шах, икономист в Capital Economics.

Пранджул Бхандари, главен икономист за Индия в HSBC, смята, че растеът най-вероятно ще се запази над 7 процента през следващите няколко тримесечия - "темп, който може да бъде устойчив, без да предизвика макроикономическа нестабилност.

През последните седмици няколко фактора би трябвало да намалят напрежението. Спадът на цената на петрола от 35% от началото на октомври ще помогне на Индия, която е сред най-големите вносители на енергия в света. Рупията пък се покачи с над 5% през последния месец.