Средствата, инвестирани във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) от началото на годината възлизат на 133 млрд. долара, посочва Цветана Параскова от Oilprice.com. Тази сума е с 36 млрд. долара по-ниска от пиковата стойност, отчетена преди две години, сочи годишният доклад Climatescope, издаван от Bloomberg.

Основната причина за понижението на стойността на вложенията във ВЕИ е забавянето на икономиката на Китай, която формира огромен дял от сектора на глобално равнище. В страната размерът на инвестициите през миналата година е спаднал с 50% на годишна основа през 2018 г. до 86 млрд. долара. Освен в Китай, свиване се наблюдава и в други от големите пазари на ВЕИ, включително Индия и Бразилия.

Световният ВЕИ капацитет ще скочи с 50% за 5 години

Световният ВЕИ капацитет ще скочи с 50% за 5 години

60% от ръста се пада на слънчевите фотоволтаични инсталации

През миналата година вятърните турбини се превърнаха във водещият начин за производство на електроенергия измежду останалите ВЕИ алтернативи. Техният дял на глобално равнище достигна 51%, което е ръст от 4 процентни пункта. Така те изпревариха соларните панели за пръв път от 2015 г. насам.

Сред причините за промяната отново е Китай. През миналата година страната преустанови субсидиите за производство на електроенергия чрез соларни панели и одобренията за инсталиране на нови такива мощности. Веднага след решението на властите акциите на соларните производители в страната изгубиха средно 15% от стойността си.

Изключвайки Бразилия, Индия и Китай, в останалите развиващи се пазари инвестициите във ВЕИ достигнаха рекордната стойност от 34 млрд. долара, което е ръст от 4 млрд. долара на годишна основа.

Китайски компании са добавили 63% от новите вятърните ВЕИ в света

Китайски компании са добавили 63% от новите вятърните ВЕИ в света

Но преходът към ниски цени на енергията, дава фокус към ефективността

Все пак в развиващите се пазари основният начин за производство на електроенергия остават топлоелектрическите централи, които генерират 47% от нея (спад с над 50% за последните десет години). Инсталираните нови мощности през 2018 г. са със 7% повече в сравнение с година по-рано, което е най-бързия темп на покачване за последните почти десет години. Като цяло изкопаемите горива са водещ начин за производство на електричество в над 40 от общо 83 възникващи пазара, посочват от Bloomberg в изследването си.

Прогнозата на Международната агенция по енергетиката все пак е инсталираните мощности догодина да нараснат. "Очакванията ни за 2020 г. са по-оптимистични, тъй като в Китай се наблюдава подобряване на системната интеграция, по-ниски входни цени и увеличаване на конкурентоспособността както на фотоволтаиците, така и на вятърните централи", посочват от организацията си в доклада Renewables 2019.

ВЕИ изпревариха въглищата в Германия

ВЕИ изпревариха въглищата в Германия

За първи път в историята

В документа се изтъква също, че Китай ще се превърне в най-бързо растящия производител на биогорива до 2024 г., като в следващите пет година тяхното производство може да се повиши с 25%. В комбинация към биогоривата, ВЕИ ще доставят около 10% от енергията за нуждите на транспорта в страната до 2024 г.