Брутният вътрешен продукт на Испания се е увеличил през последното тримесечие на миналата година с 0,7% спрямо предишните три месеца, когато отбеляза аналогичен по размер растеж.

На годишна база растежът на БВП на страната се забавя през четвъртото тримесечие до 3% от 3,2% през предходния период.

За цялата 2016 година икономика на Испания е нараснала с 3,2% за втора поредна година, показват окончателни данни на националната статистика, цитирани от bnr.bg.

Това означава, че петата по сила европейска икономика задълбочава своето възстановяване, изпреварвайки по темпове на растеж мнозина от останалите водещи индустриално развити държави.

Разходите на домакинствата през тримесечието също се увеличават с 0,7%, докато правителствените разходи се свиха с 0,2%. Солиден растеж с 0,7% бележи и строителството. Износът на стоки и услуги се повиши в края на миналата година с 2% на тримесечна и с цели 4,4% на годишна база, докато вносът нарасна съответно с 1,8% и с 2,3 на сто.

Именно силните потребителски разходи и растежът на износа бяха в основата на солидното възстановяване на испанската икономика от рецесията, която приключи в края на 2013 година.

Но икономисти предупреждават, че някои от факторите, допринесли за солидното темпо на растеж на Испания през 2016 година, могат да отслабя позитивното си влияние през настоящата година. Има се предвид очакваното нарастване на петролните цени, забавяне на темпото на растеж на заетостта и планираните правителствените бюджетни съкращения.