Китай планира да намали среднита нива на митата върху вноса от голяма част от търговските ѝ партньори още през следващия месец, пише Bloomberg, цитирайки свои източници. Ходът ще намали цените за китайските потребители на фона на търговската война със Съединените американски щати и налозите върху стоки оттам.

Премиерът Ли Къцян заяви в сряда, че Китай ще намали митата, без да даде повече подробности. Намалявайки налозите - въпреки че отговаря на митата на САЩ - Китай изпълнява заявената отдавна цел да увеличи вноса. Ходът идва на фона на опита на власта да стимулира вътрешното потребление, за да подкрепи забавящата се икономика. През юли Пекин предприе подобно намаляване на мита.

"Намалявайки още повече митата върху вноса, Китай изпраща съобщение, че ще продължи да се отваря и реформира без значение как ще продължи търговската война", заяви Томи Си, икономисти в Oversea-Chinese Banking Corp Ltd. в Сингапур.

Министерството на финансите не коментира.

В момента средното ниво на налога е 9,8 процента и към момента то все още е по-високо от това на множество развити икономики. При САЩ то бе 3,4 процента през 2017 г.