Политиката на Китай за Covid Zero или нулев Ковид, прави страната непривлекателна дестинация като място за инвестиране за европейските компании. Това алармира бизнес група, която пробва Пекин да се съсредоточи отново върху реформите.

Според доклада, публикуван в от Търговската камара на Европейския съюз в Китай, последните китайски политически решения значат, че страната вече се разглежда като "ненадеждна и неефективна по отношение на бизнес". Това доведе до загуба на доверие в Китай и компаниите все повече отлагат планирани или бъдещи инвестиции към други пазари, които се смятат за по-сигурни.

Политиката за Covid Zero на Китай има "осакатяващ ефект" върху привличането и задържането на чуждестранни и таланти, а европейските компании стават все по-изолирани. Има множество пречки, като това, че персоналът не може да пътува свободно до централата, се казва в доклада.

Не е ясно кога страната ще започне да отваря отново международните граници. Сценарият, при който това ще започне да се случва през втората половина на следващата година, е "оптимистичен".

Изводите от доклада на европейските фирми показва как имиджът на Китай като добро място за правене на бизнес е намалял.

Въпреки нарастващите трудности, няколко европейски компании все още планират инвестиции в страната. Инвестициите от Европейския съюз в Китай са се увеличили с 15% през първата половина на 2022 г. в сравнение с година по-рано според данни на Rhodium Group. Това се дължи отчасти на закупуването на контролен дял от BMW AG в съвместното предприятие за производство на автомобили през първата половина на 2022 г.

Този месец германският производител BASF SE отвори първия етап от новия си завод в страната. Това вероятно ще е една от най-големите чуждестранни инвестиции в Китай и най-голямата инвестиция на BASF, която планира да похарчи до 10 милиарда евро до 2030 г., според изявление на компанията.

Има също така промени в начина, по който обществеността и правителството в Европа гледат на Китай, с напрежението около Тайван, санкциите, свързани със Синцзян, и китайските икономически политики, които допринасят за скорошния спад в отношенията. "Промяната в европейските обществени нагласи спрямо Китай и нарастващата необходимост да се гарантира справедливост в единния му пазар доведоха до преоценка и актуализиране на политиката на Европейския съюз за Китай", се казва в доклада.

"През последната година имаше значително изместване на фокуса в централите на европейските компании при оценката на Китай. Докато дискусиите преди бяха съсредоточени предимно върху възможностите за инвестиции, сега са фокусирани върху устойчивост на веригата за доставки, предизвикателствата при правенето на бизнес, управлението на риска от увреждане на репутацията и значението на глобалното съответствие", се казва в доклада.

Китай има потенциал за растеж и разполага с производствена база от световна класа, се казва в доклада. "Въпреки това степента на ангажираност на европейските фирми вече не може да се приема за даденост", се добавя в него.