"Класацията" на лидерите в света по производство на композитни материали се оглавява от САЩ и Япония, следвани от Европейския съюз и Русия, съобщи Прайм.

Композитите се създават чрез комбиниране на материали, за да образуват структура със свойства, които се различават от тези на отделните компоненти. Новият материал може да бъде за предпочитане по много причини: най-честите примери са на материали с по-висока якост, по-голяма лекота и по-евтини в сравнение с традиционните материали.

Примери за композитни материали са: армирани бетони, шперплат, усилени пластмаси, фибростъкло, керамични материали и т.н.

Композитни материали обикновено се използват за строеж на сгради, мостове, стадиони, състезатели коли и т.н. Най-съвременните приложения на композитните материали са в самолети и космически кораби.

В тази връзка генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов коментира, че "Русия постигна пълна самодостатъчност на икономиката и индустрията в тази област. А до 2030 г. "Росатом" планира да влезе в Топ 3 на световните производители на композитни материали."

Доставките на руско ядрено гориво скочиха през 2022-а, САЩ са сред големите купувачи

Доставките на руско ядрено гориво скочиха през 2022-а, САЩ са сред големите купувачи

България също е купила ядрено гориво от "Росатом"