Колко зависими от въглища, петрол и газ от Русия са Европейският съюз и всяка една държава членка поотделно. Това е един от най-коментираните в последно време въпроси, преди обстановката в Европа след избухване на войната.

Редица европейски държави вече полагат усилия за прекратяване на руската и всяка зависимост от изкопаеми горива. Това обаче няма да е лесно, особено ако хвърлим поглед на данните за това колко е изхарчила всяка държава членка на ЕС за руски петрол, газ, въглища в рамките на миналата година 2021-а.

Общата сметка показва, че от 24 февруари досега ЕС е похарчил над 11 милиарда евро за газ, 6,2 милиарда евро за петрол и 475 милиарда евро за въглища. 

Без да бъде изненадващо, данните от UN Comtrade показват, че Германия е похарчила най-много за руски петрол и газ през 2021 година, в сравнение с другите страни членки. Сметката на страната за руски петрол за периода е над 24 милиарда евро, а за газ над 14 милиарда евро. Общата сметка за руски изкопаеми горива на страната през 2021-а е над 40 милиарда евро, като в тук влизат и въглищата.

Друг голям потребител на изкопаеми горива от Русия е и Испания, като през 2021 година страната е платила цели 7,2 милиарда евро само за петрол, и над 2 милиарда за газ.

Франция не изостава от първенците в това отношение със сметка от 9,4 милиона евро за руски петрол през миналата година. Нидерландия пък е платила над 29 милиарда евро за руски петрол през миналата година. 45% от най-голямата рафинерия в Нидерландия са собственост на "Лукойл", но не се споменава какъв е делът на руския петрол.

Друга държава с висока сметка за руски петрол е Полша - за миналата година страната е платила над 13 милиарда евро, общата сметка на страната за руски изкопаеми горива е малко над 15 милиарда евро, като се включат газта и въглищата.

TotalEnergies спира покупките на руски петрол

Френски енергиен гигант спира покупките на руски петрол

Ще продължи да купува природен газ обаче

Къде сме ние?

България е сред страните, които попадат образно казано, в средния диапазон на размера на сметките за руски изкопаеми горива. За 2021 година общата сметка на България по това перо е 4,1 милиарда евро като сме платили най-много за петрол - 3,1 милиарда евро, за газ 956 милиона евро и за въглища 129 милиона евро.

Сред страните с малка сметка за руски изкопаеми горива са Кипър, Хърватия и Словения. За 2021 година Кипър е платил общо 50 милиона евро за изкопаеми горива от Русия, като в тази сметка са 4 милиона за въглища, 28 милиона за петрол и 18 милиона за газ.

Хърватия е похарчила 179 милиона евро за петрол и 2 милиона евро за газ, а Словения 658 милиона за петрол и 4 милиона за въглища и 142 милиона за газ.

Ще се откаже ли ЕС от руския петрол

Ще се откаже ли ЕС от руския петрол

Въпросът ще се обсъжда тази седмица