Много държави в световен мащаб се борят с високата инфлация. Покачването на цените в една европейска страна не е толкова драматично, какво в почти цяла Европа, която се тресе от висока инфлация. Това е Швейцария.

Инфлацията в Швейцария достигна 29-годишен връх от 3,5% през 2022 г. Въпреки че е все още висока за швейцарските стандарти, тя е доста под двуцифрените нива на други развити икономики, като САЩ (9,1%), Обединеното кралство (11,1%) и еврозоната (10,6%).

В Швейцария не се нуждаят от антиинфлационни мерки

Европейската страна, където не се нуждаят от антиинфлационни мерки

Швейцария ще удължи срока на експлоатация на атомните си електроцентрали

Как Швейцария успя да се спаси от необузданата инфлация?

Швейцария е една от най-богатите страни в света с БВП на глава от населението, който изпреварва този на други големи икономики, като САЩ, Япония и Германия. Страната е дом на някои от най-богатите граждани в света, и съответно хората имат висок стандарт, пише CNBC.

Швейцарските градове Цюрих и Женева останаха сред 10-те най-скъпи градове в света миналата година, според Economist Intelligence Unit.

Заради високия стандарт на живот швейцарските граждани са по-малко засегнати от покачването на цените. "Имаме и неравенство, разбира се, но от международна гледна точка смятам, че имаме много добре функционираща социална политика", коментира Тобиас Страуман, професор по икономическа история в университета в Цюрих, пред CNBC.

Стокообменът ни с Швейцария надхвърля половин милиард евро през 2021-а

Стокообменът ни с Швейцария надхвърля половин милиард евро през 2021-а

Регистриран е ръст с 22%

Стабилността на швейцарския франк

Друга причина за относителната ценова стабилност в Швейцария идва от силния швейцарски франк. Валутата се засили, повишавайки стойността си, на фона на срива на много други валути. Спрямо поскъпващия щатски долар, швейцарският франк се задържа стабилен. Това до голяма степен се дължи това, че страната се възприема като "убежище".

Това е от полза и за Швейцария, икономика, която е силно зависима от международната търговия. Вносът на стоки и услуги от Швейцария е на стойност около 302 милиарда долара всяка година, по-голямата част от които идват от съседни страни от ЕС и изнася близо 305 милиарда долара годишно.

Енергийна независимост

Швейцария не е толкова уязвима що се отнася до външните фактори, които тласнаха цените нагоре през 2022 г., като войната, която се води на територията на Европа.

В страната има 1500 езера и водноелектрическите централи играят голяма роля в енергийните доставки. Швейцария е по-малко зависима от вноса на петрол и газ, отколкото някои от европейските си съседи.

В края на 2022 г. цените на енергията в Швейцария се повишиха с 16,2% - под нивата на покачване в Германия (25%), Нидерландия (30%), Обединеното кралство (52,3%) и Италия (64,7%).

Енергийният регулатор на страната очаква цените да се повишат с още 27% през 2023 г., като средната сметка за енергия на домакинствата ще надхвърли 1238 долара.

Според експерти дългосрочните енергийни договори са помогнали на бизнеси да се предпазят от големи покачвания на цените тази година.

Първото покачване на лихвите в Швейцария от 15 години насам

Първото покачване на лихвите в Швейцария от 15 години насам

Като средство за борба с покачващата се инфлация

Контрол върху цените на стоки и услуги

Може би най-важното нещо е, че в Швейцария има строг контрол върху цените на стоките и услугите. От основните продукти, чиито цени влизат в статистиките за инфлацията в еврозоната, включително храни, жилища и транспорт, почти една трета (30%) са обект на регулиране на цените в Швейцария.

Цените на храните в Швейцария са се повишили с 4% на годишна база през декември миналата година в сравнение с 11,9% в САЩ, 16,9% в Обединеното кралство и 19,8% в Германия.

Високите мита върху вноса на селскостопански продукти правят местно произведените храни, като мляко и сирене, предпочитани. Така цените на храните не се влияят толкова много от световните. Това помага за стимулиране на икономиката на страната.

Все пак инфлация се усеща. Местни жители отбелязват, че има покачване на цените на жилищата под наем, както и на някои хранителни продукти. Швейцарската национална банка обаче заяви, че инфлацията ще спадне до средно 2,4% през 2023 г.