Швейцарската национална банка (SNB) повиши изненадващо лихвения процент за първи път от 15 години и обяви, че е готова да го повиши допълнително, присъединявайки се към други централни банки в затягането на паричната политика за борба с увеличаващата се инфлация. Централната банка повиши лихвения си процент до -0,25% от нивото от минус 0,75%, който прилага от 2015 година. Икономисти, анкетирани от Reuters, очакваха SNB да поддържа стабилни лихвени проценти.

Това е първото увеличение на лихвените проценти от страна на SNB от септември 2007 година насам и последва увеличение с 0,75% в разходите по заеми от Федералния резерв на САЩ (Фед). Други централни банки също повишават лихвените проценти, опитвайки се да охладят инфлацията, предизвикана от по-високите цени на горивата и храните, които натоварват бюджетите на домакинствата и бизнеса.

Европейската централна банка сигнализира миналата седмица, че ще повиши лихвите през юли, за да укроти инфлацията в еврозоната, която достигна 8,1% миналия месец. Дори след повишаването на лихвения процент с 0,5 пункта, SNB очаква инфлацията през първото тримесечие на 2025 г. да достигне 2,1%, извън целта от 0% до 2%. През 2022 г. банката очаква инфлация в размер на 2,8%.

В Швейцария не се нуждаят от антиинфлационни мерки

Европейската страна, където не се нуждаят от антиинфлационни мерки

Швейцария ще удължи срока на експлоатация на атомните си електроцентрали

Междувременно Банката на Англия (BoE) повиши лихвения процент за пети пореден път и заяви отново, че е готова да предприеме по-сериозни действия, ако това е необходимо. Деветчленният комитет по паричната политика гласува с 6:3 гласа за увеличаване на референтния лихвен процент по заеми с 25 базисни пункта до 1,25%. Малцинство от официалните лица продължиха да настояват за ход с двойно по-голям размер.

Освен това, банката повиши прогнозата си за пика на инфлацията тази година до "малко над" 11%, отразявайки планираното увеличение на горната граница на цените на енергията през октомври, и заяви, че сега очаква икономиката да се свие през текущото тримесечие, съобщава Bloomberg.