С пълна пара върви работата по първата линия на солунското метро. Срокът за пускането му е ноември 2024 г., но вече са в ход изпитанията на някои от системи, съобщава Insider.gr.

Това е емблематичен инфраструктурен проект за Гърция. Още от 10-те години на XX век е предлагано изграждането на подземна железница в Солун - скоро след тази в Атина (която съществува от 1904 г. и днес има 4 линии). През 80-те започва конкретно планиране, но през годините проектът беше съпътстван от политически, бюрократични и технически затруднения.

Колко км метро ще построят в Дубай за $5 милиарда

Колко км метро ще построят в Дубай за $5 милиарда

Строителството ще продължи максимум 6 години

Сега, обаче, строителите от компанията AKTOR, която реализира проекти и у нас, са почти готови с 13 станции от солунската Линия 1. Част от електромеханичните им системи вече се подлагат на изпитания.

Изключение прави станция "Венизелос", където все още има повече работа. Причината - археологически находки, открити при строежа, които бяха прехвърлени за реставрация и ще бъдат експонирани на място.

Вече са отворени и голяма част от пътните артерии във втория най-голям гръцки град, които бяха блокирани заради строежа.

Пуснаха най-бързото метро в Европа – в Турция

Пуснаха най-бързото метро в Европа – и то в съседна на България страна

Влаковете ще се движат по новата линия със скорост 90-120 км/ч

Метрото в Солун тръгва с 18 влака по 9,6-километрово трасе. 6 месеца след старта ще е готово и продължение към Каламария - 4,78 км с 5 станции и допълнителни 15 влака.

Плановете са подземната железница да се използва от около 315 000 души дневно и да намали трафика с 60 000 автомобила.