Светът няма да успее да се справи с климатичната криза, освен ако не увеличи значително доставките на нужните за производството на електромобили, соларни панели, вятърни турбини и други чисти технологии метали, казват от Международната агенция по енергетика, цитирани от CNN.

Преходът към чиста енергия повишава търсенето на мед, литий, никел, кобалт и редкоземни материали. Но те са узявими от ценова волатилност и недостиг, предупреждава агенцията, тъй като веригите за доставки са непрозрачни, качеството на депозитите намалява, а минните компании са изправени пред по-строги екологични и социални стандарти.

Ограниченият достъп до познатите вече минерални депозити е друг рисков фактор. Едва три държави контролират над 75% от световния добив на литий, кобалт и редкоземни метали. Конго е отговорна за 70% от добива на кобалт през 2019 г., а Китай произвежда 60% от редкоземните метали и рафинира 50-70% от литий и кобалта и 90% от редкоземните елементи. Австралия е другият мощен играч.

В миналото минните компании отговаряха на по-високото търсене като увеличаваха инвестициите в нови проекти. Но от откриването на нова локация до началото на производството минават средно 16 години, според МАЕ. Настоящите планове за доставки и инвестиции също така са недостатъчни, казват от агенцията.

Изброените минерали са жизненоважни за технологиите, които ще изиграят ключова роля в справянето с климатичните промени.

Средно, един електромобил изисква шест пъти повече минерали от един традиционен автомобил с двигател с вътрешно горене. Литият, никелът, кобалтът, манганитът и графитът са важни за батериите. Електропреносните мрежи изискват огромни количества мед и алуминий, а редкоземните метали са нужни за магнитите, благодарение на които работят вятърните турбини.

Изпълняването на целите от Парижкото споразумение ще изисква "значително" увеличение на чистата енергия, казват още от МАЕ. Агенцията изчислява, че годишните инсталации на вятърни турбини трябва да се покачат трикратно до 2040 г., а продажбите на електромобили трябва да нараснат 25-кратно. Достигането на въглеродно неутрална световна икономика ще изисква още повече инвестиции.

"Данните подчертават несъответствие между засилващите се климатични амбиции и наличието на критични минерали", казва изпълнителният директор Фатих Бирол. "Предизвикателствата не са непреодолими, но правителствата трябва ясно да покажат как смятат да превърнат обещанията в реалност".

В заключение МАЕ, която бе създадена, за да съветва най-богатите държави в света след петролната криза през 70-те, посочва, че доставките на тези метали ще бъде най-значимото предизвикателство пред сигурността на енергийните системи през 21 век.