Правителството на Нидерландия съветва гражданите и бизнеса да използват по-малко газ, но в същото време спря със спешните енергийни планове.

Преди ден Германия обяви, че е задействала първата фаза на аварийните планове за газ, познати като "ранно предупреждение", на фона на ескалиращите опасения относно недостига на доставки.

Искането на Кремъл плащанията за газ да се извършват в рубли, която засега се отмени, накара енергийните фирми да преосмислят евентуални последствия. ЕС все повече се тревожи, че Русия може да прекъсне доставките.

Нидерландия внася около 20% от своя природен газ от Русия и търси алтернативни източници след нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари.

Путин към Шолц: Европа може да продължи да плаща в евро за руски газ

Путин към Шолц: Европа може да продължи да плаща в евро за руски газ

През следващия месец

По думите на говорителя на министерството на икономическите въпроси Тим ван Дайк с оглед на решението на Германия, Нидерландия е преразгледана своя план за енергийна сигурност. "Няма да прилагаме плана, защото ще предприемем тази стъпка само когато има реален физически недостиг или има сериозна заплаха това да се случи", заяви той.

Той заяви, че този уикенд започва публична кампания, която ще призовава хората да намалят употребата на газ.

Въпреки строгите санкции, наложени на Москва от Европейския съюз, руският газ все още тече към континента, което представлява приблизително 40% от общите му доставки.