Стабилното увеличаване на заетостта бе един от големите успехи на еврозоната през последните шест години на икономическа експанзия. Но има знаци, че пазарът на труда в региона може да се охлажда, след като производителите забавят наемането на нови служители в отговор на по-слабото световно търсене, пише The Wall Street Journal.

Това може да постави крехкото възстановяване на еврозоната в опасност, тъй като ще загуби подкрепата на потребителите у дома, точно както губи купувачите в чужбина. За Европейската централна банка охлаждане на пазара на труда може да доубие надеждите за повишаване на инфлацията до под 2 процента. А за множество млади хора в южна Европа, които все още не са намерили работа, може да помрачи икономическото им бъдеще.

Между колапса на Lehman Brothers през септември 2008 г. и връщането на еврозоната към икономически растеж през второто тримесечие на 2013 г., валутният съюз е загубил 6,7 милиона работни места, по данни на Евростат. Малко повече от година по-късно, когато Европейската централна банка започна да налива пари в активи, са били възстановени 2,3 милиона от тях. През следващите пет години са създадени още 8 милиона работни места. Което означава, че от началото на кризата еврозоната е създала нови 3,6 милиона работни места.

Безработицата в България е на най-ниското си ниво поне от 1990 година

Безработицата в България е на най-ниското си ниво поне от 1990 година

В кои професии се търсят най-много кадри?

Погледнато от друга страна, еврозоната е успяла да намали безработицата до 7,6 процента през май 2019 г. от пика от 12,1 процента през 2013 година.

Но сега има значи, че намаляването на безработицата е към своя край. Производителите от региона отчитат леко намаляване на заетите през май и слабо увеличение през юни. Те отговарят на дълъг период на отслабване на поръчките, особено от чужбина.

"Компаниите затягат коланите и намаляват разходите и наемането на нови служители", казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.Икономистите на ЕЦБ заявиха наскоро, че очакват забавяне на растежа на заетостта, "като забавен отговор на слабостта в дейностите в някои страни". Германия е една от тези страни, които страдат значително заради световното забавяне в производството. Това, отчасти, отразява и ролята на страната като доставчик на инструменти и оборудване за заводите по света, включително в Китай. Напрежението между САЩ и най-големите ѝ търговски партньори създава несигурност, която намалява инвестициите по света.

Въпреки че сектор услуги продължава да цъфти, проблемите в производството допринесоха за увеличаване на безработицата в най-голямата европейска икономика през май - за първи път от повече от пет години насам.

Без продължаващо намаляване на безработицата, Европа ще се окаже с редица големи проблеми. Макар нивото на хората без работа да се е върнало до предкризисни нива, пазарът на труда е значително променен. Основният проблем са нивата на младежка безработица и разликите в отделните страни - докато в Германия тези под 25-годишна възраст са изправени пред безработица от 5,6%, в Испания, Италия и Гърция те имат шанс едно към три да се безработни. Така ако безработицата остане на настоящите нива, голяма част от младите в Южна Европа ще останат без работа.

По-непосредственият проблем е, че охаждане на пазара на труда ще забави икономическия растеж във времен, в което еврозоната се изправя пред намаляване на износа.

В кои сектори и градове ще се търсят най-много служители през следващите три месеца?

В кои сектори и градове ще се търсят най-много служители през следващите три месеца?

11 процента от работодателите очакват да увеличат нивата на заетост