Оман, който е част от алианса ОПЕК +, може да стане първата държава в Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC), която въвежда данък върху доходите на физически лица, като зависима от петрола икономика в Близкия изток. Икономиката на страната е разклатена от катастрофата в цените на петрола и търсенето, пише Оilprice.

През 2022 г. Оман планира да въведе данък върху доходите на физически лица, според министерството на финансите.

Страната е силно зависима от приходите на петрола за своя бюджет и е една от най-засегнатите икономики в региона, след като цените се сринаха по-рано тази година. Новият икономически план на Оман до 2024 г., който ще включва данък върху доходите на богати лица е насочен към намаляване на нарастващия бюджетен дефицит на страната и увеличаване на приходите, които не идват от петрол.

Планът на Оман ще превърне страната в първия член на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC) - който включва още Бахрейн, Кувейт, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства - който въвежда данък върху доходите на физическите лица.

Икономиката на Оман ще се свие с 10% тази година, според МВФ. Оман намалява някои разходи и започва да налага данък върху добавената стойност (ДДС). На други места в GCC в ОАЕ и Бахрейн също са въвели ДДС, докато Катар и други членове намаляват неефективни субсидии за горива, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в края на октомври.

"Всичко това е много положително и трябва да продължи, заяви тя.