ОПЕК и неговите съюзници постигнаха споразумение за рекордно свиване на добива, като производството им на петрол ще бъде понижено с 10% заради глобалната рецесия и мерките срещу пандемията от коронавирус, които допълнително удрят икономиката. Това възлиза на 9,7 млн. барела дневно. Контрактът беше одобрен чрез видеоконференция вчера.

Русия, която първоначално не искаше да участва в подобен ход, което и подтикна Саудитска Арабия да залее глобалните пазари с петрол, като по този начин цената на суровината беше ударена допълнително, още на 9 април промени позицията си, но пактът става факт едва сега, тъй като Мексико беше против.

Ще влезе ли САЩ в петролната война?

Ще влезе ли САЩ в петролната война?

ОПЕК и съюзниците й имат условие, за да намалят производството на петрол

"Това е безпрецедентно споразумение, защото не включва само ОПЕК и ОПЕК+, но и най-големият доставчик в света, които са САЩ, както и други страни от G20, които се договориха да го подкрепят като понижат добива и като върнат част от съществуващото предлагане на склад", коментира директорът на петролните изследвания в Morningstar Санди Филден.

Това веднага изстреля цената на бенчмарковите сортове, като брент поскъпна с 4,22% до 32,81 долара за барел, а американският лек петрол - с 4,61% до 23,81 долара за барел. Акциите в Австралия също регистрираха лек ръст от 3,46% именно заради енергийните износители, но индексът Nikkei 225 се понижи с 1,35%.

Прогнозата е глобалното търсене на петрол да спадне с почти 35%, тъй като над 3 млрд. души са затворени заради пандемията от коронавирус. През март цените на суровината постигнаха почти 20-годишно дъно именно заради конфликта между Русия и Саудитска Арабия.

Петролът се готви за най-драстичното свиване на търсенето в историята си

Петролът се готви за най-драстичното свиване на търсенето в историята си

Бенчмарковите сортове може да започнат да се търгуват при цена от под 20 долара за барел

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, въпреки реториката си срещу Мексико, предложи страната да поеме част от нейната квота в понижаването на добива, което направи сделката възможна. Най-голямото понижение обаче ще бъде извършено от Русия и Саудитска Арабия, които ще свият добива с 2,5 млн. барела дневно.

"Тази новина може да понижи леко болката, но няма да може да спре отчаяното положение на производителите на петрол, които са изправени пред заплахата от цена от 20 долара за барел", каза независимият петролен анализатор Гаурав Шарма пред BBC.