Цените на петрола се понижават умерено в петък сутринта, след като се повишиха предния ден заради данните за намаляване на стоковите запаси в САЩ. Тана ясно, че страните от пакта ОПЕК+ ще увеличат добива повече от планираното.

Към 9:15 часа българско време цената на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures беше $117,13 за барел, което е $0,48 по-ниско от тази при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контаркти поскъпнаха с $1,32 (1,1%) до $117,61 за барел.

Юлските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгуват по $116,29 за барел, което е $0,58 по-евтино от крайната стойност на предходната сесия. Предния ден цената на тези договори се увеличи с $1,62 (1,4%) до $116,87 за барел.

Както съобщи вчера Министерството на енергетиката на САЩ, запасите от петрол в страната са намалели с 5,07 милиона барела миналата седмица, докато анализаторите прогнозираха средно по-умерен спад - с 2,1 милиона барела.

Стоковите резерви от бензин са намалели със 711 хиляди барела, на дестилати - с 529 хиляди барела. Експертите очакваха намаление на първия показател със 100 хиляди барела и увеличение на втория със 750 хиляди барела.

"Комбинацията от нарастващ износ и намаляващ внос доведе до значителен спад в запасите, дори когато бяха освободени 5,4 милиона барела стратегически резерви. Увеличението на износа се дължи на увеличените доставки за Европа", каза Мат Смит, старши петролен анализатор в Kpler.

Спирач за цените на петрола обаче е решението на страните , участващи в пакта ОПЕК+ да увеличи квотите за добив на петрол през юли и август с 648 хиляди барела на ден. По-рано се планираше квотата за юли, август и септември да бъде увеличена с 432 000 барела на дененощие.

Това обаче се смята за недостатъчно, за да компенсира загубените доставки от Русия. Руското производство спадна с 1 милион барела на ден след инвазията в Украйна и вероятно ще падне още повече, тъй като забраната на ЕС за руски петрол влезе в сила. Имаше спекулации, че саудитците се готвят да добиват значително повече като част от възстановяването на отношенията с САЩ и дори имаше предположения, че Русия може да бъде освободена от месечните споразумения за доставки на ОПЕК+, но и двете не се случиха, пише Тrading Еconomics.

Организацията също така удължи периода на компенсация за по-рано намалено производство до края на декември 2022 г., както поискаха някои страни с по-слаби резултати и поиска от тях да представят своите планове за производство на суровини до 17 юни 2022 г.

"За щастие на "биковете", ОПЕК+ постоянно недостига уговореното увеличаване на производството", казаха анализатори на Zaner.