Цените на петрола Brent в понеделник сутринта започнаха трета поредна сесия с покачване поради очакванията за ръст на търсенето в Китай в резултат на промени в политиката на властите в страната за борба с COVID-19 , както и нови мерки за подкрепа на икономиката. 

Миналата седмица Пекин обяви намаляване на масовото тестване на хора за коронавирус, както и разпускане на "карантинните лагери". В събота властите в страната заявиха, че планират по-нататъшни постепенни промени, които ще направят ковид ограниченията по-фокусирани, но не и меки.

"Корекцията на Китай по отношение на своята политика на нулева толерантност към коронавируса изпраща мощно послание към петролния пазар", каза Стивън Инес, анализатор в SPI Asset Management.

Цената на януарските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 10:20 часа българско време в понеделник е 96,13 долара за барел, което е с 0,14 долара по-скъпо от затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в петък тези контракти поскъпнаха с $2,32 (2,5%) до $95,99 за барел.

Декемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняват към същия момент с $0,16, до $88,80 за барел. До затварянето на предишния търговски ден цената на тези договори се повиши с $2,49 (2,9%) до $88,96 за барел.

Като цяло през из миналата седмица цената на Brent падна с 2,6%, а на WTI - с 3,9%.

Увеличаването на потреблението в Китай може да съвпадне във времето с намаляването на предлагането на пазара във връзка с предстоящото влизане в сила на европейското ембарго върху вноса на руски петрол и намаляването на производството на ОПЕК+, отбелязва Bloomberg.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза през уикенда, че влизането в сила на европейското ембарго върху покупките на руски петрол на 5 декември "много вероятно" ще принуди Москва да продаде част от петрола на цена не по-висока от тавана, определен от САЩ и нейните съюзници, ако Русия иска да избегне значително намаляване на износа на петрол.