Цените на петрола в четвъртък демонстрират слаба и разнопосочна динамика Инвеститорите реагират на данните за състоянието на запасите и производството в САЩ и следят за добива в ОПЕК+.

Януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures к днес сутринта поевтиняват с 4 цента - до $72,03 за барел. В хода на търговията в сряда цената на тези контракти спадна с 6 цента до $72,07 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка през декември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повишава с 5 цента - $61,72 за барел. В края на вчерашната сесия цената на тези контракти бе спаднала с 54 цента - до $61,67 за барел.

В сряда енергийното министерство на САЩ изнесе данните за състоянието на запасите от суровината в страната. През миналата седмица стоковите запаси от петрол са се увеличили с 5,78 млн. барела. Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозираха ръст на запасите от 1,9 млн. барела.

Стоковите резерви от бензин са покачили с 1,85 млн. барела при очакване за тяхното понижаване с 2,1 млн. барела, а тези от другите дестилати са се съкратили с 3,46 млн. барела, доста над прогнозираното.

Запасите в терминала в Кушинг, където се съхраняват търгуваните на NYMEX количества, са скочили с 2,4 млн. барела, максимален ръст от март насам.

Добивът на петрол в САЩ за седмица е нараснал с 400 хиляди барела - до рекордните 11,6 млн. барела в денонощие, изпреварвайки за поред път производството в Русия и Саудитска Арабия.

Снимка 388127

Източник: Zerohedge

В същото време участниците на пазара преценяват съобщенията за възможно обсъждане на съкращаването на добива от ОПЕК+ на заседанието на мониторинговия комитет на пакта на 11 ноември. Това е свързано с факта, че САЩ разреши на редица страни да купуват петрол от Иран и по този начин намали ефекта от санкциите върху предлагането на световния петролен пазар.