Петролът във вторник сутринта се търгува разнопосочно, но без съществена динамика на цените след поскъпването в понеделник котировките остават близо до пиковите стойности от началото на 2019 година. Основен фактор за тази тенденция е съкращаването на добива от участниците в споразумението ОПЕК+ и намеренията в тази посока потвърдени на министерския мониторингов комитет на пакт през уикенда в Баку.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с 8 цента - до $67,62 за барел. В хода на търговията в понеделник цената на тези контракти се покачи с 38 цента, до $67,54 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка април на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спада с 5 цента, до $59,04 за барел. В края на предишната сесия неговата цена се вдигна с $0,57 (0,97%), до $59,09 за барел.

Както заяви в Баки енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих, страните от ОПЕК+ са близко до 90% изпълнение на споразумението за ограничаване на добива. Добавяйки, че алиансът на производителите на петрол е необходимо да продължат съкращаването на производството поне до края на юни.

Тези думи засилват очакванията, че ОПЕК може да продължи срока на споразумението и до края на тази година. Както и че Русия, не влизаща в петролния картел, също би подкрепило такива мерки за балансиране на пазара при по-високи цени на суровината.

Днес участниците на петролния пазар очакват излизането на данните за състоянието на запасите от суровината в САЩ, публикувани от Американския институт по петрола. По оценка на анкетирани от Bloomberg анализатори, стоковите запасите са се повишили през миналата седмица с 2 млн. барела.