Цените на петрола спадат в понеделник сутринта, инвеститорите оценяват перспективите за връщане на иранския петрол на пазара.

Днес към 9:15 часа българско време октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $1,69, до $95,03 за барел. В петък цената на тези контракти се покачи с 0,13 долара до 96,72 долара за барел.

Цената на октомврийските фючърси за америакнския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) е с $1,52 по-ниска - $89,25 за барел. По време на предишната сесия WTI поскъпна с $0,27 до $90,77 за барел.

През изминалата седмица Brent е поевтиня с 1,5%, а WTI - с 1,4%.

Фокусът на пазарните участници е върху изявления за преговорите по ядрена сделка с Иран, направени през уикенда.

"Може да сме по-близо до сделка, отколкото бяхме преди две седмици, но резултатът остава непредсказуем, тъй като някои спорове продължават. Така или иначе, резултатът не изглежда гарантиран", каза говорител на Белия дом пред Axios при условие за анонимност.

Президентът на САЩ Джо Байдън обсъди в неделя текущите преговори за ядреното споразумение с лидерите на Франция, Германия и Великобритания, както и необходимостта от засилване на подкрепата за партньорите в региона на Близкия изток, съобщава Bloomberg.

Пазарът следи и ситуацията в Китай, най-големият вносител на петрол в света. Правителството на провинция Съчуан разшири ограниченията върху доставките на електричество за индустриалните предприятия и предприе други спешни мерки за справяне с прекъсванията на електрозахранването, пише Treading Economics. Всичко това се отразява негативно на активността в индустриалния сектор на региона и съответно върху потреблението на горива.

Броят на активните петролни платформи в Съединените щати остана непроменен през миналата седмица - 601, съобщи компанията за обслужване на петролни полета Baker Hughes.