Петролът от еталонната марка Brent в четвъртък сутринта продължава да поевтинява. Участниците на пазара реагират на данните за състоянието на запасите от суровината в САЩ.

Декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта спадат с $0,62 - до $75,55 за барел. В хода на търговията в сряда цената на тези контракти се понижи с $0,27 и в края на сесията бе $76,17 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка декември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се намалява с $0,67 - до $66,15 за барел. Вчера цената се покачи с $0,39, завършвайки търговията на ниво $66,82 за барел.

Както съобщи енергийното министерството в сряда, запасите от петрол в страната през миналата седмица са се покачили с 6,346 млн. барела, като тяхното увеличаване продължава пета седмица поред. В същото време стоковите резерви от бензин са намалели с 4,826 млн. барела, а на другите дестилати - с 2,262 млн. барела.

Допълнителен негативен натиск върху петролния пазара оказва срива на основните американски борсови индекси с 2,4 - 4,4%, което силно понижи апетита на инвеститорите към рисковите активи, включително суровините.