Цените на петрола продължават да растат във вторник благодарение на новините за успеха при опитите за нова ваксина срещу COVID-19. Както и заради очакванията за забавяне на планираното увеличение на производството на петрол от страните, участващи в споразумението ОПЕК +.

Американската компания Moderna Inc. съобщи на 16 ноември, че разработената от нея ваксина е показала 94,5% ефикасност в трета фаза на тестването.

Януарските фючърси за суров петрол сорт Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес сутринта (9,20 часа българско време) възлиза на 44,07 долара за барел, което е с 0,25 долара по-високо от цената в края на предходната сесия. В резултат на търговията в понеделник цената на тези договори се повиши с 1,04 долара (2,4%) - до 43,82 долара за барел.

Цената на декемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент достигна 41,50 долара за барел, което е с 0,16 долара по-високо от нивото на предишната търговия. В понеделник тези фючърси поскъпнаха с $1,21 (3%) до $41,34 за барел.

Във вторник министрите от Комитета за мониторинг на пакта ОПЕК + ще разгледат перспективите за петролния пазар и възможността за отлагане с 3-6 месеца на планираното увеличение на добива на суровината с 2 милиона барела на ден от 2021 година.

В понеделник се проведе среща на експерти от техническия комитет на ОПЕК +, която препоръча на министерската комисия да реши да запази сегашните нива на ограничения, тоест да отложи увеличението на производството за период от 3-6 месеца, съобщи Bloomberg

"Видяхме много логично покачване на цените на петрола поради новини за ваксината Moderna и препоръките на техническия комитет на ОПЕК + подкрепят пазара", каза Уорън Патерсън, анализатор на стоки в ING Group.

Поддържането на сегашното ниво на ограничения от страните от ОПЕК + би компенсирало до известна степен увеличението на доставките от Либия, която вече увеличи производството до над 1 милион барела на ден, твърдят експерти. Опасенията за перспективите за търсене на петрол продължават, тъй като много страни по света изпитват втора вълна от коронавирусна пандемия и са принудени да въведат нови карантинни мерки.