Отпускът за майчинство и бащинство и различната му продължителност е често обсъждана тема в медиите.

Ново изследване на британската компания Red Letter разгледа процента на раждаемостта в 169 държави. Данните, цитирани от Еntrepreneur, показват колко деца се раждат навсякъде по света и какви условия осигурява всяка държава за работещите родители.

От Red Letter са съставили класация според различията в отделните държави за отпуска по майчинство и бащинство, на който имат право новите родители.

Оказва се, че в Европа има най-много държави, които предлагат добри условия за работещите родители да се грижат за децата си.

В Европа България е трета, като майчинството в нея е 58 седмици, същият период предлага и Хърватия. Първото място е за Естония, в която майките имат право на 62 седмици отпуск.

Великобритания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания са следващите в класацията с период от 52 седмици. Ирландия, Македония и Норвегия се нареждат след тях.

В Индия, където раждаемостта е най-висока, майките получават отпуск от 26 седмици с пълно работно възнаграждение през това време. Китай е втората страна с най-висока раждаемост, в която майчинството е 18 седмици.

В редица страни обаче и бащите имат право на отпуск, за да гледат децата си. В Корея периодът, който могат да използват се равнява на майчинството в някои европейски страни - 52 седмици. Това е най-дългият отпуск. След това се нареждат Швеция, Словения, Исландия с 12 седмици. В Индия и Франция отпускът за бащинство е най-кратък, а именно две седмици.

Скандинавските държави са най-подходящи за бащите родители. Повечето от тях предлагат над 10 седмици отпуск. Испания и Португалия също са помислили за бащинството като осигуряват съответно 8 и 3 седмици.