Световната икономика може да е в най-лошата си форма от финансовата криза, но има основания да се очаква, че сегашното забавяне ще се окаже краткотрайно.

Bloomberg Economics, Deutsche Bank и Morgan Stanley са сред онези, чиито икономисти смятат, че забавянето ще достигне дъно в това тримесечие или следващото и ще последва ускорение по-късно през годината.

"Вземете предвид паузата на вдигането на лихвите от Федералния резерв, търговското примирие и китайските стимули и ги съберете заедно и ще видите кака се очертава пробив през първото тримесечие и много умерено напредване след това", казва Том Орлик, главен икономист в Bloomberg Economics.

Централни банки за спасяване

Водени от Фед, много централни банки или възпрепятстваха затягането на паричната политика или въведоха нови стимули, успокоявайки страховете на инвеститорите от забавяне. Председателят на Фед Джером Пауъл казва, че той и колегите му ще бъдат търпеливи преди отново да повишат лихвените проценти, докато президентът на Европейската централна банка Марио Драги изключи възможността да направи това през тази година и откри нова партида евтини кредити за банките.

На други места като Австралия, Канада и Великобритания властите възприеха подход "изчакай и виж". На своя Национален народен конгрес този месец, Китай сигнализира за готовност да облекчи паричната и фискалната политика, за да подкрепи икономиката.

Евтини пари

След затягане в края на миналата година, което отчасти подтикна Фед да преосмисли перспективата, финансовите условия се разхлабиха. След като достигна най-ниското равнище от 2 години и половина през декември, Индексът на финансовите условия на Bloomberg, който измерва общото ниво на финансов стрес при пазарите на валути, облигации и акции, оттогава се възстановява.

Отразявайки по-позитивното настроение на инвеститорите, тази година също имаше скок на акциите. S&P 500 скочи почти 20% от нивото си през декември, докато Shanghai Composite нарасна с около 22%.

Облекчаването на силата на щатския долар спрямо 2018 г. също даде облекчение на нововъзникващите пазари, като сне известен натиск от политиците да се предпазят от изтичане на капитали. Кредитирането в Китай и Япония през февруари бележи силен ръст от преди година.

Не-толкова-мрачни числа

Индикаторът на IHS Markit за глобалния растеж нарасна през февруари от 28-месечно дъно, а има и подобрение в измерванията на търсенето. Стойността за търсенето при световните услуги също се повиши през февруари за първи път от три месеца. Изненадващият индекс на Citigroup за еврозоната - който е едно от слабите места на световната икономика - се възстанови до най-доброто си ниво от почти пет месеца.

В Китай нивото на нови поръчки в индекса на производствените мениджъри се подобри миналия месец, а Германия получи добри новини за увеличаването на водните нива на река Рейн. Миналата година спадът ѝ наруши доставките на много стоки, удряйки индустрията и добавяйки към временните фактори, които тласнаха икономиката близо до рецесия.

Търговия

Инвеститорите са склонни да обвиняват политиката и особено световната търговска война и подтикват бизнеса и потребителите дасе въздържат от разходи.

Но американският президент Доналд Тръмп реши да не наложи нов кръг мита на Китай на 1 март и има признаци, че той и китайският президент Си Дзинпин скоро ще могат да сключат търговска сделка. Модел, проектиран от Института за международни финанси за проследяване на търговията в САЩ в реално време, показа признаци за стабилизиране от началото на тази година.

"Страховете от световната търговия са преувеличени, както и опасенията, че глобалният растеж може да се забави значително", казва Робин Брукс, главен икономист на Института.

Пазара на труда

Дори с февруарския разочароващ доклад за заетостта в САЩ, глобалният пазар на труда продължава да се затяга, като дава основание да се надяваме, че потребителите ще продължат да харчат. JPMorgan Chase & Co. оценява безработицата в развитите страни в момента на 40-годишно дъно от 5%, а тя продължава да пада. Банката прогнозира, че заплатите ще нараснат с 3,2% през последното тримесечие на тази година, което е най-бързото за всяка точка от десетилетието и е с почти един процент по-бързо от същия период на 2017 година.

Нови перспективи

Международният валутен фонд все още прогнозира глобален растеж от 3,7% тази година и 3,5% през 2019 г., което е доста добър клип за този етап от разширяването. Стратегистът на Deutsche Bank Алън Ръскин също твърди, че има причина да бъде по-оптимистичен, отколкото заглавията показват. Китайската икономика например е пет пъти по-голяма от 2000 г., което означава, че сега темпът на растеж от 6% е равен на 30%.

"Когато правите дори по-дългосрочни сравнения, абсолютните нива и промените стават още по-важни от ограничената перспектива, осигурена от процентните промени", пише той в бележка до клиентите тази седмица.