Производството на автомобили в Обединеното кралство се срина до най-ниското си ниво от 1984 г., паказват данните за 2020 г. Междувременно пък Nissan изпревари Jaguar Land Rover и вече е най-големия британски производител, предава The Guardian.

Производството се е сринало с 29% на годишна база, показват данните. Това е първият път, когато годишното производство пада под 1 милион от 2009 г. досега.

Големите автомобилопроизводители в Европа затвориха още в началото на пандемията, а във Великобритания някои заводи не работеха в продължение на месеци, заради новите мерки около пандемията. През 2020 г. продажбите на автомобили в Обединеното кралство са най-ниските от 1992 г. насам. Загубите за индустрията се изчисляват на около 10,5 млрд. паунда за 2020-а.

И загубите на работни места са големи - само през миналата година са заличени поне 10 000 работни места в автомобилната индустрия на страната.

Всеки голям автомобилопроизводител понесе загуби. Производството в трите завода за автомобили на Jaguar Land Rover например е спаднало с 37% до 244 000 автомобила. Nissan го изпреварва със съвсем малко бройки - 246 000.

Брекзит също създава проблеми за индустрията. Има значителни закъснения при доставките, които нарушават веригите за доставки.

По прогноза на консултантска компания AutoAnalysis производството в Обединеното кралство ще се върне към нивата от над 1 милион произведени бройки през 2021 г., но според други експерти ще има сериозни препятствия преди да се стигне до тези цифри.