Истинска приливна вълна от узо, ципуро и раки към експортните пазари отчита Асоциацията на гръцките производители на спиртни напитки. По техни данни 2022 г. е рекордна за износа в сектора, пише "Катимерини" в свой материал.

Като количества и стойност, резултатите са по-добри даже от последната предпандемична година - 2019 г. Оказва се, че и българските ценители на алкохолните напитки са допринесли за това.

Ето колко пари сме похарчили за алкохол

Ето колко пари сме похарчили за алкохол

България съвпада точно със средностатическото за Европа

Цифром и словом: Според браншовата организация износът през 2022 г. е на стойност от 96,71 млн. евро, което е 11,83% ръст на годишна база. От "Катимерини" отбелязват, че фактор в случая е и повишаването на цените средно с около 11%.

На този фон идва и 5,65% ръст в обема на годишна база. През миналата година изнесеният алкохол е бил 37,98 млн. кг, пише гръцкото издание.

В сравнение с 2019 г., виждаме ръст от 27% в стойността и 10% - в количеството.

Търсенето на алкохол в Русия е спаднало близо 2 пъти

Търсенето на алкохол в Русия е спаднало близо 2 пъти

Заради COVID-19 тази тенденция се наблюдава от началото на годината

Детайли: Три четвърти от гръцкия алкохол отива в други страни от ЕС, като там също тенденцията е положителна.

Според асоциацията много западни туристи започват да търсят гръцките напитки на родните си пазари в западните страни, след като за първи път са ги опитали по време на почивката си. Голям износ има и към диаспората в чужбина.

Контекст: Добрите резултати на алкохолния експорт показват, че Гърция добре успява да позиционира своя бранд, неизменна част от който е узото.

Макар и косвено, данните показват и добро състояние на туристическата индустрия - чужденците в курортите се превръщат в "посланици" на местната продукция сред своите близки и приятели и това има измерим резултат.

Още нещо: От браншовата организация специално отбелязват и ролята на българския пазар за високите нива на експорта.

Оказва се, че сериозен износ има и към Ирак. Причината според "Катимерини" е, че узото е подобно на местната анасонова ракия арак, чието производство е силно ограничено след години на война в страната.